Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά 6 βαθμίδες, προχώρησε ο οίκος Fitch

13.3.12

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά 6 βαθμίδες, προχώρησε ο οίκος Fitch H Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε B- με σταθερό outlook από Restricted Default (περιορισμένη χρεοκοπία) προηγουμένως.

Η Fitch αναβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε B από C προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε σε ΑΑΑ το Country Ceiling.Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε πως δίδει αξιολόγηση Β- για τα νέα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το σχέδιο αναδιάταξης του χρέους (PSI+), ενώ σημειώνει πως τα ομόλογα που διέπονται από διεθνές δίκαιο θα παραμείνουν στην κλίμακα C, μέχρι τις 11 Απριλίου, οπότε και θα....


...πραγματοποιηθεί η σχετική ανταλλαγή.Η αναβάθμιση αυτή, αναφέρει ο οίκος, είναι αποτέλεσμα των επίσημων στοιχείων για συμμετοχή 96% των ιδιωτών στη δυσμενή ανταλλαγή του χρέους.

Κατά τη Fitch, η ανταλλαγή των ομολόγων και οι ζημιές που υπέστησαν οι ομολογιούχοι βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό το προφίλ εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και μειώνουν βραχυπρόθεσμα τους κινδύνους αποπληρωμής ομολόγων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει υψηλός, δεδομένου του αυξημένου ελληνικού χρέους ακόμη και μετά το PSI+ αλλά και των οικονομικών προκλήσεων με τις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Oι ανησυχίες αυτές αντανακλώνται από τη χαμηλή - όπως η Fitch τη χαρακτηρίζει - αξιολόγηση Β-.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ. Μια ανάσα που την περιμέναμε.