Σημαντική μείωση (κι όχι αύξηση) των δημοσίων υπαλλήλων δείχνει η έκθεση της τρόικας

29.6.12

Από την Καθημερινή:

Σημαντική είναι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων από την αρχή της κρίσης έως και τώρα. Σύμφωνα με έκθεση της τρόικας για τη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο που διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία έως και τα τέλη Μαΐου, από τις αρχές του 2010 έως τα τέλη του έτους θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 106.251 εργαζόμενοι. Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι έγιναν 1.057 περισσότερες προσλήψεις από τις προβλεπόμενες. Η απόκλιση αυτή προήλθε εξαιτίας της αλλαγής του...


...κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις και του «κενού» στον έλεγχο που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής της αλλαγής.

Ωστόσο, από την επικαιροποιημένη έκθεση της τρόικας για το προσωπικό του Δημοσίου, δεν προκύπτει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν περίπου 70.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως γράφτηκε προσφάτως σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης. Η πληροφορία αυτή θορύβησε την τρόικα και επέτεινε το ήδη αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την εικόνα της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που προετοιμάζεται η λήψη κρίσιμων αποφάσεων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια την Ευρωζώνη.

Οπως αναφέρεται στη νέα έκθεση, από 876.732 άτομα που εργάζονταν στο τέλος του 2009 στο Δημόσιο (γενική κυβέρνηση και ΔΕΚΟ), φέτος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στα 770.481. Η μείωση αυτή κατά 106.251 άτομα προήλθε από:

1. Τη μείωση των μονίμων υπαλλήλων κατά 58.097.

2. Τον περιορισμό του υπόλοιπου προσωπικού (δηλαδή όσοι δεν έχουν σχέση μονιμότητας με το Δημόσιο) κατά 32.447.

3. Την αποχώρηση 15.707 εργαζόμενων από τις ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, από τις ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες ή υπό διαδικασία αποκρατικοποίησης αποχώρησαν 10.385 υπάλληλοι, ενώ από τις εισηγμένες και υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ έφυγαν 4.643 εργαζόμενοι. Επίσης, κατά 679 άτομα μειώθηκαν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που είχαν σύμβαση εργασίας.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Καταρρέει με κρότο το βρώμικο παιχνίδι του ΒΗΜΑτος και κύκλων του ΠΑΣΟΚ που εμφάνισαν συγκεκριμένους πρώην υπουργούς να έχουν αυξήσει τους δημόσιους υπαλλήλους.