Συμβούλιο της Ευρώπης: Παράνομη η απόλυση χωρίς ειδοποίηση και η μείωση του κατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών

19.10.12

Από το ΣΚΑΙ:

Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία στην Ελλάδα, που έγιναν με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστος παραβιάζουν δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα με μη δεσμευτική απόφαση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, σε μια απόφαση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα συνδικάτα στην...


...Ελλάδα ώστε να προσφύγουν νομικώς, η επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου έκρινε ότι δύο μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν κατ’ εντολή των διεθνών πιστωτών της χώρας, παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνική Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθούν.

Η μία αφορά στην παράταση της «δοκιμαστικής περιόδου» κατά την οποία εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση και η δεύτερη στη μείωση του κατώτατου μισθού για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

Το Reuters υπογραμμίζει πως η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει τα πορίσματά της, αλλά κάνει συστάσεις προς το Συμβούλιο των υπουργών των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που να καλεί ένα κράτος-μέλος να λάβει διορθωτικά μέτρα.