Μετά τη δόση, τι;

26.11.12

Θεωρητικά, τo καλό σενάριο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να αποφασιστεί απόψε η εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.

Το πραγματικά καλό σενάριο για αυτή τη φλύαρη κυβέρνηση αλλά και για την πομπώδη αντιπολίτευση είναι η μη είσπραξη της δόσης ή έστω η καθυστέρηση της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταριέται θεούς και δαίμονες, ο κυβερνητικός...


...εκπρόσωπος Κεδίκογλου θα τους απαντάει ότι θέλουν την καταστροφή της χώρας και ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει το καθήκον της.

Σε αυτά είμαστε πολύ καλοί. Ίσως οι καλύτεροι σε αυτόν τον πλανήτη. Κάθε μέρα, εδώ και χρόνια, οι Έλληνες πολιτικοί φουσκώνουν μαζί με τους Έλληνες δημοσιογράφους μια φούσκα τεραστίων διαστάσεων γύρω από ελάχιστα ουσιαστικές δηλώσεις και μίζερα ασήμαντες "παρεξηγήσεις" μεταξύ κομμάτων και πολιτικών. Μπορεί στη χώρα να μην παράγεται σχεδόν καθόλου πολιτική σκέψη αλλά τα δελτία ειδήσεων και τα site θα είναι γεμάτα με "ειδήσεις". Αν δεν πάρουμε λοιπόν τη δόση απόψε, όλοι αυτοί ξέρουν τι...πρέπει να κάνουν. Θα μιλάνε.

Αν όμως πάρουμε τη δόση, αν η Ευρώπη σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όλοι αυτοί θα πρέπει σύντομα να το βουλώσουν, κάτι που δεν αντέχουν. Από τη μια, η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τους πανηγυρισμούς για το αυτονόητο, να σηκώσει τα μανίκια και να αξιοποιήσει παραγωγικά το νέο δανεισμό που θα μας έχει εξασφαλίσει η Ευρώπη.

Θα πρέπει να αφήσουν τα πολλά κούφια λόγια και να μας παρουσιάσουν ένα κάποιου τύπου σχέδιο, κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το που θέλουν να πάει αυτή η χώρα, για το πως φαντάζονται την εθνική οικονομία σε 5-10 χρόνια. Θα πρέπει να μας δείξουν ότι ζητούν κεφάλαια για "ανάπτυξη" γιατί έχουν ήδη σκεφθεί ότι θα τα διοχετεύσουν στον τάδε παραγωγικό τομέα και στη δείνα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει κι αυτός με τη σειρά του να αρχίζει να μας εξηγεί περίπου τα ίδια πράγματα. Θέλει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων; Ωραία, να μας δείξει το δικό του σχέδιο για την αναμόρφωση τους. Θέλει περισσότερη "δημοκρατία" στον δημόσιο τομέα; Ας ανοίξει τα χαρτιά του. Θα καθιερώσει "λαϊκά διοικητικά συμβούλια" οργανισμών; Θα ψηφίζουν οι εργαζόμενοι για την πολιτική της δημόσιας επιχείρησης; Όποιο κι αν είναι το όραμα του, θα πρέπει να το παρουσιάσει.

Με λιγότερα λόγια, κρατιστές και φιλελεύθεροι, χριστιανοί κι άθεοι, Παναθηναϊκοί κι Ολυμπιακοί, αριστεροί και δεξιοί, όλοι τους θα πρέπει την επόμενη μέρα της είσπραξης της δόσης να μας πουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα από όσα ακούμε τον τελευταίο καιρό, περιμένοντας την Ευρώπη να αποφασίσει.

Τώρα που δεν θα ζητάμε πια λεφτά, θα πρέπει να μας πουν πως θα διαχειριστούν τα "δικά μας" λεφτά. Στο κουμάντο στις τσέπες των άλλων είμαστε καταπληκτικοί, με τις δικές μας τσέπες τι θα κάνουμε;