Παπακωνσταντίνου: Χοντροκομμένη σκευωρία, η έρευνα σταμάτησε όταν έφυγα από το Υπουργείο

30.12.12

Στο Έθνος της Κυριακής και τη Realnews μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος «φωτογραφίζεται» ως υπεύθυνος για την αφαίρεση ονομάτων από τη «λίστα Λαγκάρντ».

Παραθέτω τα ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του:

-Δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων ούτε κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα, τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη. Είμαι πολύ σαφής και απόλυτος σε αυτό. Μα πως θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Ζήτησα δηλαδή να μου δώσουν μια λίστα από τη Γαλλία, για να...


...αφαιρέσω μόνο τους συγγενείς μου; Κανένα άλλο όνομα, έτσι για να μπερδέψω; Αν είναι δυνατόν, όταν μάλιστα είχα ο ίδιος νομοθετήσει τα εργαλεία για να διαλευκανθούν τέτοιες υποθέσεις.

Προφανώς πρόκειται για χοντροκομμένη σκευωρία, που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής. Και είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο. Δεν αποδέχομαι την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση.

-Δεν υπήρχε λίστα. Όπως έχω πει επανειλημμένα, ήρθαν περίπου δύο χιλιάδες αρχεία, με σύνολο καταθέσεων περί τα δύο δισ. ευρώ. Συνεπώς, δεν είχα εικόνα όλων των ονομάτων. Ζήτησα να μου δοθούν 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και αυτά έδωσα στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για πρώτο έλεγχο. Με είχε ενημερώσει ότι από τη διερεύνηση των ονομάτων που του έδωσα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις είχαν προκύψει πιθανά φορολογικά αδικήματα. Γι αυτό και έδωσα εντολή στον κ. Καπελέρη να συνεχιστεί η έρευνα, γι αυτό και έδωσα τα πλήρη στοιχεία στον κ. Διώτη που αντικατέστησε τον κ. Καπελέρη. Δυστυχώς, η έρευνα σταμάτησε όταν έφυγα από το Υπουργείο.

-Λυπάμαι που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να αποδώσει ευθύνες – πρώτος από όλους – σε εμένα προσωπικά. Η σπουδή αυτή μάλλον κάτι δείχνει. Θα ήθελα πάντως να τον διαβεβαιώσω ότι η ιδεολογία και η ηθική μου στάση δεν τίθενται υπό τη δική του κρίση.

-Δεν φοβάμαι τίποτα. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και τις παραλείψεις μας. Σίγουρα θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερος χειρισμός του όλου θέματος. Αλλά θεωρώ αδιανόητο να μου προσάπτει οποιοσδήποτε ευθύνες για μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όταν όλα όσα έχουν γίνει στον τομέα αυτό (ο οικονομικός εισαγγελέας, η αυστηροποίηση των ποινών, η άρση τραπεζικού απορρήτου) έγιναν την περίοδο που ήμουν υπουργός Οικονομικών, και παρά σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στη Βουλή.