Το έτος 2012 ανήκει στο Taxibeat

31.12.12

Αυτό ήταν λοιπόν το 2012, σε λίγες ώρες από τώρα μας αποχαιρετά. Ήταν ένα γεμάτο έτος, μάλλον κάπως «μεταβατικό» προς ένα εξίσου μεταβατικό μέλλον. Για την Παραπολιτική, το πρόσωπο του 2012 ήταν μια εφαρμογή ή μάλλον κάτι παραπάνω από μια εφαρμογή. Ήταν το Taxibeat.

Ταξί στον 21ο αιώνα, taxibeat.gr
Κατά τη διάρκεια του 2012, το Taxibeat ήταν το απόλυτο παράδειγμα μου, ήταν...


...το επιχείρημα που πάντα προέβαλα στην ερώτηση «γίνεται;», απαντώντας με βεβαιότητα ότι «ναι, γίνεται».

Τι είναι όμως το Taxibeat; Πρώτα από όλα είναι μια εφαρμογή για κινητά, ελληνιστί ένα «απλικέισον». Είτε διαθέτεις ένα iPhone είτε ένα κινητό που χρησιμοποιεί Android, μπορείς να το εγκαταστήσεις και να τι ισχυρίζεται το...ίδιο ότι κάνει:

Για πρώτη φορά, εσύ ως επιβάτης επιλέγεις ποιό ταξί θα καλέσεις με βάση τις ανάγκες ή τις προτιμήσεις σου. Επιλέγεις τον καλύτερο οδηγό, το καλύτερο αυτοκίνητο, τις υπηρεσίες που σου προσφέρονται, ή απλά τον πιο κοντινό επειδή βιάζεσαι. Κάνεις τη διαδρομή με τον προσωπικό σου οδηγό και στο τέλος τον βαθμολογείς. Όλα ΔΩΡΕΑΝ!

Κάπως έτσι, γνώρισα το Τaxibeat πρώτα ως χρήστης της υπηρεσίας ή μάλλον ως ενθουσιασμένος χρήστης. Με τη βοήθεια των social media, άρχισα να παρακολουθώ την πορεία της εφαρμογής και κάθε τόσο διάβαζα κάτι «περίεργα», κάτι για «καινοτομία», κάτι για «ελληνική επιχειρηματικότητα», κάτι για «επενδυτικό ενδιαφέρον» και κάτι για «δραστηριότητες στο εξωτερικό».

Διαπίστωσα γρήγορα ότι το Taxibeat δεν ήταν απλά μια εφαρμογή. Ήταν μια νέα πρότυπη ελληνική εταιρεία που σε καιρό κρίσης άρχισε να απασχολεί όλο και περισσότερο προσωπικό και που εκμεταλλευόμενη την κατάργηση των συνόρων μέσω της τεχνολογίας, άρχισε να προωθεί το προϊόν της σε μερικές από τις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού όπως το Παρίσι και το Ριο (της Βραζιλίας, όχι της Πάτρας).

Στις 18 Αυγούστου, ο Νίκος Δρανδάκης, ένας εκ των ιδρυτών και των στηλοβατών του Taxibeat, έγραψε στο επίσημο blog της εφαρμογής:

Είμαι χαρούμενος που μπορώ να ανακοινώσω ότι μέσα στον Αύγουστο κλείσαμε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης για το Taxibeat με τη μορφή δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές (convertible note). Ο γύρος είναι της τάξης των 500 χιλ. Ευρώ και θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά σε δύο τομείς: ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, και διεθνής επέκταση.

Πρέπει να πω ότι αρχικά στοχεύαμε σε ένα πολύ μικρότερο ποσό ενόψει ενός Series A funding round (που θα έρθει λίγο αργότερα), αλλά “αναγκαστήκαμε” να το φτάσουμε στις 500 χιλ. λόγω της ζήτησης που υπήρχε από τους υπάρχοντες επενδυτές, αλλά και από νέους. Συνολικά 7 ιδιώτες Έλληνες επενδυτές συνέβαλαν σε αυτή τη χρηματοδότηση, άλλοι με μικρά ποσά, και άλλοι με αρκετά μεγαλύτερα. Θέλαμε να τους έχουμε όλους μαζί μας γιατί προσφέρουν, εκτός από χρήματα, μια αυθεντική αγάπη για αυτό που κάνουμε, αλλά και πολλή βοήθεια σε μια σειρά από θέματα.

Μια ελληνική εταιρεία αναπτύσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς εν μέσω κρίσης και προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων(!) επενδυτών! Μοιάζει με παραμύθι. Παρέλειψα να αναφέρω ότι τα γραφεία του Taxibeat βρίσκονται στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας και είναι κάπως...έτσι:


Πριν από αρκετό καιρό, οι άνθρωποι του Τaxibeat με υποδέχθηκαν στα γραφεία τους καθώς ήθελα να ετοιμάσω ένα αφιέρωμα της προσπάθειας του για την Παραπολιτική. Το αφιέρωμα δεν το διαβάσατε ποτέ , κυρίως γιατί δεν ήξερα πως να το ξεκινήσω, τι να σας πρωτογράψω.

Νομίζω ότι ούτε και σήμερα τα κατάφερα κι'αυτό γιατί νομίζω ότι την Ιστορία που γράφουν παρέες όπως αυτή του Taxibeat είναι δύσκολο κανείς να τη στριμώξει σε ένα post και σε μερικές εκατοντάδες λέξεις.

Σας συνιστώ λοιπόν να κάνετε ό,τι κι εγώ, να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες μόνοι σας για το Taxibeat, πχ μέσω του Facebook. Γρήγορα, θα νιώσετε οικεία με την περιπέτεια αυτή της εφαρμογής κι ακόμα πιο γρήγορα θα μπει στην καθημερινότητα σας ως παράδειγμα, ως ένα εύπεπτο succes story που αξίζει κανείς να μελετήσει.

Κι αν κάποιος σας ρωτήσει τι σημαίνει «Taxibeat» στα αγγλικά, να του απαντήσετε ότι σημαίνει «ναι, γίνεται». Άντε και καλή χρονιά!