Η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς, κάτι παραπάνω από ένα καλαίσθητο «έπιπλο»

24.12.12

Γνώρισα τη Βιβλιοθήκη της Κηφισιάς στο φετινό TedxAthens όπου την παρουσίασαν οι δημιουργοί της, δυο νέα παιδιά με αρκετό τρακ αλλά μπόλικη θετική διάθεση.

@vivliothikiorg

Έκτοτε, τους παρακολουθώ μέσω...



...του Facebook και του Twitter με γνήσια περιέργεια για το που μπορεί να οδηγήσει ένα τόσο πειραματικό project.

Μιας και φλυαρώ χωρίς να σας αναλύω τι ακριβώς είναι αυτή η βιβλιοθήκη, να τι γράφουν οι δυο δημιουργοί της στη σελίδα τους στο Facebook:


Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι χρήστες της, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.

Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει.Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να αποτελεί και το δωρητή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Πρόσφατα, το project τους αγκαλιάστηκε κι από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. ΄

Οι ίδιοι, δηλαδή η 28χρονη Ειρήνη-Αιμιλία και ο 29χρονος Λευτέρης, δήλωσαν το ΤedxAthens ότι ακόμα δεν μπορούν να πουν αν η βιβλιοθήκη τους έχει «πετύχει». Αυτό ήταν και που μου άρεσε πιο πολύ: η πίστη τους και η αφοσίωση τους σε κάτι, που μπορεί στο τέλος να μην λειτουργήσει, αλλά εκείνη τη στιγμή τους έμοιαζε με μια καλή ιδέα που άξιζε να κυνηγήσουν...