Καλοδεχούμενη η νέα ρητορική του Αλέξη Τσίπρα

12.1.13

Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από τη χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου:

-Η βία και η απειλή της ανθρώπινης ζωής δεν συμβαδίζουν με το αξιακό περιεχόμενο της Αριστεράς και της απελευθερωτικής ιδεολογίας που φέρνει μαζί της η Αριστερά, που είναι πάνω απ’ όλα ιδεολογία ουμανιστική, δίπλα στον άνθρωπο. Η απειλή της...

...ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να συμβαδίζει με το ουμανιστικό περιεχόμενο των αξιών και των ιδεών μας. 

-Είχε αποδειχθεί, από την ίδια τη ζωή και την πράξη, ότι είναι πολιτικά πολύ πιο αποτελεσματικός ο ειρηνικός τρόπος, η ειρηνική διαμαρτυρία – έριξε δυο κυβερνήσεις μέχρι σήμερα-, ενώ αντιθέτως η σπασμένη τράπεζα και η καμένη τράπεζα ενισχύει το σύστημα και την κυβέρνηση, παρά δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα. Γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, έχουν τόσες δυνατότητες να ανακατασκευάσουν την τράπεζα που δεν τους δημιουργεί πρόβλημα η καμένη τράπεζα. Πρόβλημα στην Αριστερά και στο κίνημα δημιουργεί.

-Άν όμως πρόκειται για σπίτια που είναι εγκαταλειμμένα και συλλογικότητες, οι οποίες είτε μας αρέσουν είτε δεν μας αρέσουν οι ιδέες τους, είτε κάτοικοι είτε συλλογικότητες κάνουν πολιτιστικές δράσεις και δεν ενοχλούν κανέναν, εγώ θα σας πω το παράδειγμα της Ευρώπης.(...)
Αν λοιπόν υπάρχουν παράνομες πράξεις ή δράσεις, εκεί είμαι ξεκάθαρος. Απέναντι στο νόμο πρέπει να μην υπάρχει ανοχή. Να μην υπάρχει διαφορετική στάση. 

-Ως εκ τούτου σας διαβεβαιώνω ότι εμείς προχωράμε με βήματα σταθερά σε μια επίπονη, βίαιη, όσον αφορά το χρόνο που γίνεται, αλλά εποικοδομητική διεργασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ από μια συμμαχία συνιστωσών σε ένα συμπαγές κόμμα. Θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε και προβλήματα, αλλά νομίζω ότι είναι σαφές στον κάθε πολίτη ακροατή που μας ακούει ότι αυτή τη στιγμή εγώ δεν θέλω να κρύψω τα προβλήματα, αλλά ότι εδώ γίνεται μια σπέκουλα επικοινωνιακή και στήνονται παγίδες για να μεταφέρει την προσοχή της η κοινή γνώμη σε δευτερεύοντα ζητήματα.

-Είναι απολύτως καταδικαστέα η πρακτική της κατάληψης των γραφείων της ΔΗ.ΜΑΡ. για παράδειγμα. Αδιανόητο. Και δεν μπορώ να κατανοήσω την κριτική που δεχθήκαμε, γιατί από την πρώτη στιγμή βγάλαμε ανακοίνωση που καταδικάζαμε. Στο τέλος θα μας κάνουν και το ορό της αλήθειας για να δουν αν το πιστεύαμε. Είναι φοβερό αυτό που ζούμε. 

-Άλλωστε αν θέλαμε να ψηφοθηρήσουμε κάπου δεν θα το κάναμε σε μια μικρή εκλογική δεξαμενή. Θα το κάνουμε σε μια πολύ μεγαλύτερη, που είναι αυτή η δεξαμενή των νοικοκυραίων. Είμαστε κι εμείς νοικοκυραίοι όμως. Απευθυνόμαστε και ασχολούμαστε κυρίως με τα προβλήματα της μεσαίας τάξης. Και γι αυτό σας έλεγα πριν ότι είναι μια προσπάθεια τεχνητής έντασης, μια επικοινωνιακή επιχείρηση, να αισθανθούν απειλή οι εκπρόσωποι αυτής της μεσαίας τάξης, όχι από μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική που τους συνθλίβει, αλλά από μια πολιτική δύναμη που θέλει να σταματήσει αυτή την πολιτική και να δώσει ανάσα στον μικρομεσαίο, τον μεροκαματιάρη, στον άνεργο, σ΄ αυτόν που έχει χάσει τη δουλειά του.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Όλα αυτά δεν ειπώθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά, ειπώθηκαν όμως για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια, χωρίς αστερίσκους και όλα μαζί.

Ένα χρόνο πριν, ο Τσίπρας δεσμευόταν ότι θα απελάσει την τρόικα και φέτος κάνει λόγο για την ανάγκη τήρησης των νόμων. Είναι μια πρόοδος. Αντίστοιχα, την ίδια εκείνη εποχή ο Αντώνης Σαμαράς έριχνε την κυβέρνηση Παπαδήμου για να «επαναδιαπραγματευθεί» το Μνημόνιο.

Οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται ότι αρχίζουν να συνοδεύουν αργά-αργά τη χώρα προς μια πορεία ομαλότητας ή έστω κυνικής κανονικότητας. Πλέον, περισσότερο με ενοχλούν τύποι όπως ο Σίμος Κεδίκογλου που την έχουν δει εθνοσωτήρες, ξεχνώντας ότι κάποτε έλεγαν τα ίδια ακριβώς με τους Στρατούληδες και τους Λαφαζάνηδες.