Εξηγήσεις Λυκουρέντζου: Καταθέσαμε νομοτεχνική βελτίωση για τους διοικητές των νοσοκομείων

11.2.13

Παραθέτω το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου για την τροπολογία για τα προσόντα διορισμού των διοικητών των νοσοκομείων:

Ουδέποτε υπήρξε πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για τον ορισμό διοικητών χωρίς το στοιχειώδες προσόν της κατοχής πτυχίου. Προκειμένου...


...μάλιστα να διασαφηνιστεί ότι μέχρι 31/1/2013 ισχύει ο Ν. 3329/2005 κατατίθεται σχετική νομοτεχνική βελτίωση.

Σας παραθέτουμε απόσπασμα από την σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, στη Βουλή, σήμερα το απόγευμα:

«Τα Νοσοκομεία πρέπει να διοικούνται από προσωπικότητες, από στελέχη τα οποία διαθέτουν την αξιοσύνη και την ικανότητα να ασκήσουν με πληρότητα τα καθήκοντα τους  και κυρίως να διοικήσουν τα Νοσοκομεία προς την κατεύθυνση εκείνη της διαχείρισης των οικονομικών και πληροφοριακών συστημάτων.

Σχετικά με την τροπολογία που αφορά στον τρόπο τοποθέτησης των Διοικητών, ουδεμία πρόθεση υπάρχει στην μείωση των προσόντων των Διοικητών των Νοσοκομείων. Κρίθηκε αναγκαίο να μεταθέσουμε την εφαρμογή του Νόμου 4052 για τρεις μήνες, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συγκρότησης των νομικών προσώπων των συνενούμενων και συνδιοικούμενων νοσοκομείων και αυτό μας υποχρέωσε να καταθέσουμε μια τροπολογία την Παρασκευή (8/2/2013) με την οποία μας δίνετε η δυνατότητα εν τω μεταξύ να τοποθετήσουμε Διοικητές με βάση τον Νόμο, ο οποίος ισχύει ακόμα, τον 3329/2005, γιατί συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα όπως πρόσφατα στο Παναρκαδικό, όπου καλείται ο Υπουργός να τοποθετήσει Διοικητή.

Εξηγώ ότι ουδεμία πρόθεση υπάρχει μείωσης των προσόντων των προσώπων τα οποία επιλέγονται για Διοικητές, διότι στο Νόμο 3329/2005 (κεφάλαιο Β, άρθρο 7, παράγραφος 7), ορίζεται σαφώς ότι όποιος τοποθετείται Διοικητής Νοσοκομείου πρέπει να έχει πτυχίο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Επαυξημένες είναι οι απαιτήσεις μας και όχι μειωμένες. Προκειμένου μάλιστα να διευκρινιστεί και αυτή η τροπολογία την οποία κατέθεσα, από την Παρασκευή, σήμερα στη Βουλή, προτού αρχίσει ο δημοσιογραφικός θόρυβος, προς επίλυση κάθε παρεξηγήσεως και διάψευση κάθε υπόνοιας, ότι επιχειρούμε να μειώσουμε τα προσόντα των Διοικητών, καταθέσαμε σχετική νομοτεχνική βελτίωση.
Στο διάστημα αυτό θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες να επιλέξουμε τα καλύτερα στελέχη να διοικούν τα Νοσοκομεία, να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις , και ο χρόνος αυτός θα αποδείξει την ειλικρινή βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το θέμα ανέδειξε νωρίτερα σήμερα εδώ η Παραπολιτική. Είναι λίγο περίεργες οι εξηγήσεις του υπουργού καθώς ο ίδιος έξυπνα υποστήριξε ότι δεν υπήρξε «πρόθεση» κι όχι ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με την τροπολογία.

Ο κ. Λυκουρέντζος θα αξιολογηθεί πια για τις τελικές επιλογές του για τα πρόσωπα των διοικητών.