Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Τάχθηκα υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ

18.2.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατικής Ζισκάρ ντ' Εστέν στην Καθημερινή:

Δύο λύσεις λοιπόν υπάρχουν για την Ελλάδα: είτε να εγκαταλείψει προσωρινά την Ευρωζώνη, όχι όμως με την έννοια του αποκλεισμού, αλλά «να μπει στον πάγο», είτε να αποφασιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην......Ευρωζώνη με ισχυρή διεθνή παρουσία, όπως αυτή του ΔΝΤ, το οποίο υπαγορεύει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. 

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον επέλεξε την παραμονή της Ελλάδας. Όχι λόγω φιλικής διάθεσης προς τη χώρα, αλλά επειδή θα κατέγραφαν μικρότερες απώλειες των πιστώσεών τους. Στην πραγματικότητα, αυτή η παρεχόμενη στήριξη δεν συνιστούσε εξυπηρέτηση απέναντι στην Ελλάδα και τον λαό της. Εγώ προσωπικά, ως φίλος της Ελλάδας, συνηγορούσα υπέρ της πρότασης της προσωρινής εγκατάλειψης της Ευρωζώνης. Έτσι, η Ελλάδα θα είχε εκδώσει το δικό της νόμισμα ενώ, παράλληλα, θα αναζητούσε ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Ελπίζω ο ρεαλιστής ντ'Εστέν να μην χαλάει την αφήγηση όσων πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι κάτι σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα που μας έσωσε από την καταστροφή από την καλή του την καρδιά.

Η Ελλάδα απέτυχε να αποτρέψει τη δημιουργία σκέψεων στους Ευρωπαίους για μια πιθανή έξοδος της από την Ευρωζώνη αλλά στάθηκε με έναν τρόπο τυχερή καθώς στη στάθμιση των διαφόρων συμφερόντων οι Ευρωπαίοι δεν επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο ενός «Grexit».

Αν αποτύχουμε ξανά, τα κουκιά θα μετρηθούν ξανά κι αυτή τη φορά η πλάστιγγα δεν θα γείρει υπέρ μας.