Ως πότε θα προστατεύονται οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι;

12.2.13

Πριν από μερικούς μήνες, όταν η Τρόικα φέρεται να ζήτησε την απόλυση μερικών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση συνεργασίας αντιπρότεινε την απόλυση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Μέχρι τότε, εγώ προσωπικά δεν γνώριζα ότι υπήρχε ένας συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ήδη κριθεί επίορκοι αλλά......παρέμεναν στη θέση τους. Αν ήμουν μέλος της Τρόικας, θα τραβούσα τα μαλλιά μου αν κάποιος μου δήλωνε κυνικά ότι θα μου κάνει και...χάρη να απολύσει διεφθαρμένους υπαλλήλους.

Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά και με τον προϋπολογισμό του 2013 να εκτελείται ήδη με τρόπο προβληματικό, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν στις θέσεις τους. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Έθνος, μόνο 892 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί μέχρι στιγμής σε διαθεσιμότητα αντί των 4 με 5 χιλιάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης.


Ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής σε δηλώσεις του στο «Εθνος της Κυριακής» άφησε υπόνοιες ότι τα πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν «πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων καθώς λειτουργούν με την παλαιά σύνθεσή τους με πλειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων και με δεδομένη την αφαίρεση της δυνατότητας ένστασης από τον Γενικό Επιθεωρητή λαμβάνουν αθωωτικές αποφάσεις για να γλιτώσουν τους συναδέλφους τους από τη διαθεσιμότητα που επιβάλλει ο νέος πειθαρχικός νόμος.

«Κατόπιν της αφαίρεσης της αρμοδιότητάς μου να ασκώ ενστάσεις σε αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων», αναφέρει ο κ. Ρακιντζής, «και λόγω του ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα τα νέα πειθαρχικά όργανα εντός του τριμήνου που προβλέπει ο νόμος, και τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν με την προηγούμενη σύνθεση (3 υπάλληλοι και δύο αιρετοί) καθώς επίσης εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορώ να ελέγξω πλέον εάν μου αποστέλλονται όλες οι πειθαρχικές διώξεις, έχω βάσιμες υπόνοιες ότι σήμερα υπάρχει ''πλυντήριο'' αθωωτικών αποφάσεων για να αποφύγουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό».

Ως πότε θα προστατεύονται οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι; Ως πότε θα τους πληρώνουμε κανονικά εις βάρος των υπολοίπων πολιτών; Γιατί με το θέμα αυτό δεν ασχολείται κανείς; Γιατί δεν ουρλιάζει ο ...υπερασπιστής του Δικαίου ΣΥΡΙΖΑ;

Όταν στη δεξαμενή με τα πελατάκια έχουν πρόσβαση όλοι, δεν αντιδρά κανείς;