Δεν είναι αυτό που νομίζετε (είναι κάτι ακόμα καλύτερο κι ελληνικό)

22.3.13

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στην παρακάτω φωτογραφία, είναι σχεδόν απίθανο να πέσετε μέσα στην εκτίμηση σας για το επάγγελμα που μπορεί ο κύριος με τη λευκή στολή να ασκεί. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν είναι αυτό που νομίζετε: είναι κάτι ακόμα καλύτερο και πολύ ελληνικό.


Ο συμπαθής κύριος...



...με το παχύ μουστάκι δεν είναι γιατρός, δεν είναι ερευνητής σε κάποιο πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο κάποιου ξένου πανεπιστημίου. Είναι απλώς ένα πολύτιμο στέλεχος μιας πρότυπης ελληνικής επιχείρησης που εμπορεύεται ένα αγαθό ταυτισμένο με τον ελληνικό τρόπο ζωής: το (κρητικό) ελαιόλαδο.

Τα τελευταία χρόνια η αγορά του κρητικού λαδιού καταφέρνει μεν να εμφανίζει μια αξιοσημείωτη
σταθερότητα αλλά παράλληλα δεν διαφαίνονται κάποια ιδιαίτερα σημάδια ανάκαμψης και περαιτέρω ανάπτυξης.

Το κρητικό λάδι εξάγεται στο εξωτερικό σε ελάχιστες κατ΄αναλογία με την παραγωγή ποσότητες. Η μεγαλύτερη ποσότητα του κατευθύνεται χύμα στις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας κι άλλων χωρών  και τυποποιείται εκεί, συνθέτοντας συχνά το παράδοξο της επανεισαγωγής του στην Ελλάδα ως...τυποποιημένο!

Οι ενώσεις και οι συνεταιρισμοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των διεθνών αγορών, με αποτέλεσμα είτε να μένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου, είτε να καθίσταται τελικά εφικτή η πώληση μέρους της παραγωγής το οποίο όμως σπάνια ικανοποιεί το συνολικό κόστος παραγωγής.

Οι συνθήκες αυτές για τους εγχώριους παραγωγούς κι εμπόρους είναι κάτι παραπάνω από δυσμενείς, καθώς ακόμα κι αυτοί που επιλέγουν τη λύση «στο ράφι» των super market αντιμετωπίζουν ένα δύσκαμπτο περιβάλλον με ελάχιστα ελκυστικούς οικονομικά όρους, οι οποίο αρκετά συχνά καταλήγουν σε επιζήμιους οικονομικούς διακανονισμούς.

Αφού όμως σας περιγράψαμε τα δύσκολα, ήλθε η ώρα να επανέλθουμε στην επιχείρηση που βλέπετε στη φωτογραφία. Κάποιοι, εξάλλου, είναι για τα δύσκολα. Ιστορικά εξάλλου, στην Κρήτη υπάρχουν κι αρκετοί τέτοιοι. Ο Γιώργος Ξυλούρης, ένας νέος επιχειρηματίας, με καταγωγή απ' τα θρυλικά Ανώγεια ίδρυσε πριν 6 χρόνια μια πρότυπη μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου η οποία βρίσκεται στο μέσω του τεράστιου ελαιώνα του Προφήτη Ηλία (π. Δήμος Τεμένους), δηλαδή δίπλα σε μια μεγάλη πηγή του κρατικού ελαιόλαδου.

Έχοντας δοκιμάσει τις δυνατότητες της επιχείρησης αποφάσισε προχωρήσει στο επόμενο, σε ένα
μεγάλο βήμα, σε αυτό που θα τον έφερνε κατ' ευθείαν στην πόρτα του καταναλωτή, στο κατώφλι του ελληνικού νοικοκυριού. Το τελευταίο διάστημα έχοντας διευρύνει το πεδίο της επιχείρησης ξεκίνησε την παράδοση κρητικού λαδιού αλλά και άλλων προϊόντων (παξιμάδια, σπιτικά ζυμαρικά, μέλι κ.α.) κατ' οίκον. Μόνος του. Χωρίς ενδιάμεσους.



Ο καταναλωτής παραγγέλνει τηλεφωνικά ή μέσω Ίντερνετ από το σπίτι του το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο και το παραλαμβάνει στο σπίτι του απαλλαγμένος από μεσάζοντες και τυχόν άλλες προσμίξεις στο προϊόν. Σύμμαχος του στην προσπάθεια το εξαιρετικό eshop της εταιρίας που λειτουργεί και σε ένα πολύγλωσσο περιβάλλον, με το βλέμμα στραμμένο στον κάθε χρήστη του Διαδικτύου, σε οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή κρητικών προϊόντων.

Η οικογενειακή επιχείρηση Ξυλούρη επέλεξε μάλιστα να προωθήσει το προϊόν της με ένα εξαιρετικό σποτ, σε παραγωγή του Θεόδωρου Παπαδουλάκη, σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς του Mega "Το Νησί". Απολαύστε το:



Το εγχείρημα του Γιώργου Ξυλούρη απαντά στις απαιτήσεις των καιρών και η επιτυχία του θα στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η Παραπολιτική επιμένει και διαχρονικά χειροκροτεί κάθε προσπάθεια που διαπλάθει κι αναβαθμίζει όλα όσα μπορούν να προσφέρουν στο εθνικό παραγωγικό μοντέλο τα ολοκαίνουρια και πολύ δικά του διακριτικά γνωρίσματα.

Λίγο ο ένας να πετύχει στην τυποποίηση του κρητικού ελαιόλαδου, λίγο ο άλλος να σαρώσει μέσα από μια εταιρία νέων τεχνολογιών και λίγο το Κράτος να κάνει τη δουλειά του ορθολογικότερα, μπορεί και να γυρίσει ο ήλιος...