Ερμητικά κλειστή η πόρτα της Ρωσίας στα αιτήματα της Κύπρου

22.3.13

Ήδη από χθες αλλά οριστικά πια σήμερα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης συνειδητοποίησαν ότι η εναλλακτική λύση «Ρωσία» έχει απομείνει πια ως ύπαρξη μόνο σε τίποτα προφητείες πεφωτισμένων γερόντων.

Προτείνω όμως να μην εξετάσουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση μονάχα εκ του αποτελέσματος. Αξίζει...


...να σταθούμε λίγο στις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρωσία Μεντβέντεφ ο οποίος χθες περιέγραψε με το τρόπο οριστικό το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί η χώρα του.

Παραθέτω συγκεκριμένα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ της Καθημερινής:


-Ήρθαν οι εταίροι μας και μας έφεραν ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων, συμπεριλαμβάνοντας όντως μια επιλογή από υλικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όμως, η σειρά είναι ακριβώς αυτή: γίνονται οι προτάσεις της ΕΕ και μάλιστα είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν κάπως με τους κανόνες της πολιτισμένης συμβίωσης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκόμενων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της ΕΕ, στα οποία παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία και, κατόπιν τούτου, εμείς φυσικά, θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούριο», είπε, με επικριτικό ύφος, ο κ. Μεντβέντεφ.

-Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - κράτος-μέλος της ΕΕ - και η ΕΕ διατυπώνει τις προτάσεις της. Άλλο θέμα, όπως ήδη είπα, ότι πρέπει να τις διατυπώνει προσεκτικά, διότι μπορούμε όντως να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου σταδίου της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης.

-Αναφερόμενος στις προσφορές υποθαλάσσιων οικοπέδων φυσικού αερίου, ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε το ζήτημα «όχι απλό» και πρόσθεσε ότι «κατά πρώτον, δεν καταλαβαίνω καλά την αξία τους και, κατά δεύτερον, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία. Γι' αυτό, το λέω άλλη μια φορά ότι είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα για συζήτηση, αλλά, φυσικά, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες οι οποίες προέρχονται από τους Κυπρίους, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματά τους».

Σχετικά με την εν γένει κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, ο Ρώσος πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» και εκτίμησε ότι «όποια απόφαση κι αν ληφθεί -με κατάσχεση μέρους καταθέσεων, που κατά την άποψή μου, μοιάζει με ληστεία, είτε χωρίς κατάσχεση- χρήματα από την Κύπρο θα φύγουν και το τραπεζικό τους σύστημα θα εξασθενήσει. Το λέω ξανά: εάν αυτό είναι αποτέλεσμα απόφασης της ΕΕ, τότε πρόκειται για πολύ περίεργη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και, τώρα, μου φαίνεται, είναι αποστολή μας να τις μειώσουμε στο ελάχιστον και για την Κύπρο και για ολόκληρο το διεθνές χρηματιστικό σύστημα».

-Το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επιλυθεί πρώτα από την ίδια την Κύπρο, από την ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μόνο σε τρίτη σειρά στο πρόβλημα της Κύπρου μπορούν να συμμετάσχουν άλλα κράτη, που για διάφορους λόγους έχουν εκεί το πλέγμα, κάποια ποικιλία συμφερόντων τους».

-Σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποκλείει την κατάργηση της Συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, καθώς και δικαστικές προσφυγές κρατικών και ιδιωτικών φορέων για τυχόν απώλειες, που θα υποστούν. Ιδιαίτερη δε, ήταν η ενόχλησή του για την παγίδευση και χρημάτων κρατικών εταιρειών «και ειδικά γι' αυτό, είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μια τόσο αρκετά σκληρή θέση ως προς τα γεγονότα γύρω από την Κύπρο και τη διευθέτηση του χρέους της».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Όπως πολύ σωστά επισήμανε ένας φίλος, η «σύμμαχος» Ρωσία στέλνει ρητώς την Κύπρο πίσω στην ΕΕ, αναφέρει ονομαστικά την Τουρκία δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί να διαταράξει στις σχέσεις της ενώ κάνει λίγο και για πιθανές δικαστικές προσφυγές καταθετών.

Σε τι ακριβώς ήλπιζε ο Αναστασιάδης;