Ντάισελμπλουμ: Είμαι ένοχος για την ανακοίνωση της απόφασης, συστημικός κίνδυνος η Κύπρος

21.3.13

Η κρίση στην Κύπρο αποτελεί «συστημικό κίνδυνο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιμένοντας στην ανάγκη «να προστατευθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης».

Η κατάσταση του νησιού «αποτελεί συστημικό κίνδυνο, όπως αποδείχθηκε αυτές τις τελευταίες ημέρες, και πρέπει να εργαστούμε για ένα...


...πρόγραμμα που θα βάλει τέλος σ' αυτό τον κίνδυνο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ντάισελμπλουμ «υπερασπίσθηκε σθεναρά τη συνεισφορά» που ζητείται από τους καταθέτες, επιμένοντας στην ανάγκη να βρεθεί μια «πιο δίκαιη» λύση ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να συμβάλουν περισσότερο από τους μικρούς.

"Είναι πιθανόν αναπόφευκτο να υπάρξει μια μορφή άμεσης συνεισφοράς στο επόμενο πακέτο» μέτρων, προειδοποίησε ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε «ένοχος» για τον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο το Eurogroup ανακοίνωσε αυτό το μέτρο.

"Η έκτακτη συνεισφορά ήταν ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο», εξήγησε. «Έπρεπε να είχαμε διαθέσει περισσότερο χρόνο για να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα σ΄έναν έκτακτο φόρο και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων» μέχρι τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει την «ευθύνη» για τις αποφάσεις για τη διάσωση της Κύπρου, υποστήριξε όμως πως η «ζημιά ήταν πολύ, πολύ μικρή κατά την άποψή μου», δεδομένης της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Όλες αυτές τις μέρες, οι επιλογές του Eurogroup και οι πιέσεις της Γερμανίας βασίζοντας στην παραδοχή ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν όντως άλλαξαν γνώμη αλλά η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup είναι μια καλή είδηση για την Κύπρο.