Ποιος θεωρείται Έλληνας σήμερα; - Η νομική και πολιτική διάσταση της ιθαγένειας

14.3.13

Ο Nομικός Παλμός διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: “Ποιος θεωρείται Έλληνας σήμερα; - Η Νομική και Πολιτική διάσταση της ιθαγένειας” στην αίθουσα Ευρώπη της Νομικής Βιβλιοθήκης, την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ..

Παιδί μεταναστών που έχει ανατραφεί στην Ελλάδα και έχει τελειώσει το δημοτικό μπορεί να θεωρηθεί Έλληνας πολίτης; Πρέπει να χορηγηθεί ιθαγένεια σε παιδί που γεννιέται στο ελληνικό έδαφος από μετανάστες γονείς με μακροχρόνια παραμονή...


...στην Ελλάδα; Στα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να δώσει απάντηση ο Ν. 3838/2010 – γνωστός και ως νόμος Ραγκούση – με τον οποίο για πρώτη φορά τέθηκαν κριτήρια στο ζήτημα της χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, σηματοδοτώντας έτσι τη μετάβαση από το “δίκαιο του αίματος” στο “δίκαιο του εδάφους” και ρυθμίζοντας το θέμα των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εντάχθηκαν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αφορμή της εκδήλωσης στάθηκε η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολ. ΣτΕ 460/2013) που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας και δυνατότητας συμμετοχής αλλοδαπών στις δημοτικές & περιφερειακές εκλογές του προαναφερθέντος νόμου. Μια απόφαση, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων λόγω της ερμηνευτικής προσέγγισης δικαστηρίου ως προς την έννοια του έθνους, όπως αποτυπώνεται στις επιμέρους διατάξεις του Συντάγματος, και του τρόπου προσδιορισμού του ουσιαστικού δεσμού του αλλοδαπού με το ελληνικό έδαφος.

Ενόψει μάλιστα και της προετοιμασίας του νέου νομοσχεδίου για την ιθαγένεια που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση, το ζήτημα της ιθαγένειας τίθεται ξανά προς συζήτηση και προβληματισμό, αυτήν τη φορά υπό τον κίνδυνο επικράτησης ακραίων και οπισθοδρομικών απόψεων. Στόχος μας λοιπόν δεν αποτελεί η άσκηση κριτικής επί της επίμαχης απόφασης, αλλά η επαναπροσέγγιση και ο επανακαθορισμός του πώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ιδιότητα του πολίτη τον 21ο αιώνα και τελικώς του τι ιθαγένεια θέλουμε για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και ανατρέφονται στο ελληνικό έδαφος.

Πρόεδρος:
Κ. Μενουδάκος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ομιλητές,

Δ. Χριστόπουλος, αν. καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,

Κ. Πισπιρίγκος, Σύμβουλος της Επικρατείας,

Α. Σακελλαροπούλου, Σύμβουλος της Επικρατείας,

Π. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.