Δένδιας: Το Κράτος δεν ήταν πάντα παρόν στη Μανωλάδα, δεν θα απελαθεί κανένα θύμα

19.4.13

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικός Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα την Ηλεία, όπου και ενημερώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας για την εξέλιξη των ερευνών σχετικά με την σύλληψη των δραστών της επίθεσης σε μετανάστες, στην περιοχή της Μανωλάδας.

Μετά την ενημέρωσή του στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι αυτό το οποίο συνέβη εδώ δεν αντίκειται μόνο στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Και σαν τέτοιο...


...είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.

Όσον αφορά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα ήθελα να πω ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσθηκε από τη Βουλή, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, σχετική διάταξη, η οποία επιτρέπει στην Ελληνική Αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχτώ, όσον αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ότι το κράτος, δεν υπήρξε πάντοτε παρόν. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται.

Τέλος, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμα. Ουδείς από τα θύματα, είτε κρατείται είτε υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μου επιτρέπει ευθέως να σας δηλώσω ότι έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Εκπλήσσομαι ιδιαίτερα θετικά τόσο από την πρωτοβουλία του κ. Δένδια να επισκεφθεί τη Μανωλάδα όσο και από το μήνυμα που έστειλε μέσα από τις δηλώσεις του.

Η παραδοχή απουσίας του Κράτους όταν συνοδεύεται τόσο από τη σύλληψη των δραστών όσο κι από τη μη απέλαση των θυμάτων δημιουργεί ένα συμβολισμό αισιοδοξίας, μια μικρή πίστη στο ότι το Κράτος αυτό θα αρχίσει να κάνει τα αυτονόητα.