Διαβάζω στο ΒΗΜΑ:
«Υπογράφηκε σήμερα, Τετάρτη, από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο η τελική απόφαση για την κατάργηση και συγχώνευση δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την επικράτεια. Έτσι από τον Σεπτέμβριο συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία, ενώ καταργούνται 31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία ανα περιφερειακή διεύθυνση…Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις αυτές θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 -μιας και οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους- ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων...
...θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ. Από το Υπουργείο σχολιάζουν ότι ο αριθμός των συγχωνεύσεων είναι μικρότερος από άλλες χρονιές, μιας και τo 2011 καταργήθηκαν περίπου 800 σχολικές μονάδες, το 2012 περίπου 120 και το 2013 το ΥΠΑΙΘΠΑ προχωρά στην κατάργηση περίπου 110 σχολικών μονάδων»…
Διαβάστε τώρα αυτά από το site της ΝΔ:
14 Μαρτίου 2011, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια επιφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας. Οι υποβαθμίσεις, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων, εμποδίζουν την ομαλή πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργούν ανησυχία στους γονείς, τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και ζημιώνουν την οικονομική ζωή του τόπου μας… Οι αποφάσεις της κ. Άννας Διαμαντοπούλου είναι επιζήμιες και ζητούμε την άμεση αναθεώρησή τους».
14 Μαρτίου 2011, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τελικώς, το τσουνάμι σαρώνει και την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Και το λέω αυτό, γιατί η κυβέρνηση, χωρίς διάλογο, χωρίς κανένα πρόσχημα, ξαφνικά, μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο, επιχείρησε να διαγράψει 1.056 σχολεία σε όλη την Επικράτεια. Τελικώς, με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι το δήθεν όραμα που είχε η κυβέρνηση για νέο ποιοτικό σχολείο, όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σ’ ένα φτηνό σχολείο.
Χιλιάδες παιδιά φεύγουν ξαφνικά από τον εκπαιδευτικό χάρτη. Αναγκάζονται να μετακινούνται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Γίνονται αυτά τα παιδιά όμηροι των καιρικών συνθηκών που, πολλές φορές, είναι δύσκολες και αντίξοες στην Ελληνική Περιφέρεια. Στοιβάζονται σε ακατάλληλα και πολλές φορές αντιπαιδαγωγικά κτίρια. Προσπαθεί, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να λιγοστέψει τα σχολειά, αλλά με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς, αυξάνει τα μαθησιακά ελλείμματα, εξαφανίζει τους υποστηρικτικούς θεσμούς, αυξάνει δραστικά τους άνεργους εκπαιδευτικούς, αχρηστεύει αναπληρωτές και ωρομίσθιους… Κατά τη δική μας εκτίμηση, ο μοναδικός στόχος που εξυπηρετείται από αυτό το πρόχειρο σχέδιο της κυβέρνησης είναι καθαρά λογιστικός. Αλλά, ακόμα κι αυτή η λογιστική πρακτική που υπηρετεί αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι κοντόφθαλμη, είναι βραχυχρόνια. Γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργείται ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Όχι μόνο για τη μεταφορά των μαθητών, όχι μόνο γιατί δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων, αλλά κυρίως γιατί ερημώνεται η Ελληνική Περιφέρεια, δημιουργούνται αντικίνητρα, για να μείνει ο πολίτης στην Περιφέρεια. Και, δυστυχώς, δημιουργούνται συνθήκες μας σύγχρονης αστυφιλίας που μας παραπέμπει πολλές δεκαετίες πίσω».
Με λίγα λόγια; Για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία έκρινε εκ τους ασφαλούς τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι αφού βγάλουν άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά, θα έρθει αλώβητη στα πράγματα να πουλάει «υπευθυνότητα».
Δυστυχώς, ουδείς αναρωτιέται στο δημόσιο διάλογο για το τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαν δρομολογηθεί όλες αυτές οι αλλαγές από το 2011, όταν όλοι ήταν απέναντι από το ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε άραγε να δηλώσει σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος ότι «μειώθηκε ο αριθμός των συγχωνεύσεων σε σχέση με άλλες χρονιές»;