Ιδιαίτερη δημοσιότητα έλαβε μια χθεσινή επτασέλιδη άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν υπογράφεται μεν από τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά περιέχει το παρακάτω απόσπασμα:
(...)Ελάχιστα πράγματα έγιναν τα τελευταία 30 έτη και έτσι κληρονομήσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όμως δεν πτοούμαστε! Από την 1η στιγμή στο ΥΠΟΙΚ εμείς θέσαμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, με...
...τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, τη θέσπιση στρατηγικών σχεδίων, τη συγκρότηση των αρμόδιων οργάνων, την ίδρυση ελεγκτικών κέντρων, την ενοποίηση των τμημάτων ελέγχου των ΔΟΥ και πολλά άλλα μέτρα».
(...)Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: "Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;".
Οι άνθρωποι ρωτούν γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι "untouchables" στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα... κάτω από το αφορολόγητο. Καθημερινά, λοιπόν, τονίζω και δεν θα κουραστώ να το τονίζω, ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο Πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή. Παρέχω, δηλαδή, την πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Αντίστοιχα, είμαι αμείλικτος σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια.(...)
Σχόλιο Παραπολιτικής: Πρώτον, δεν εκπλήσσομαι από τη δημοσιότητα που έλαβε το συγκεκριμένο απόσπασμα μιας και ο κ. Στουρνάρας είναι άριστος γνώστης του επικοινωνιακού παιχνιδιού και πολύ φοβάμαι ότι το γνωρίζει και καλύτερα από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Δεύτερον, καλό θα ήταν να προτείνει κάποιος διακριτικά στον κ. Στουρνάρα να παρκάρει το καλάμι εκτός υπουργείου γιατί βρίσκει στο ταβάνι κι εμποδίζει την κυκλοφορία στους διαδρόμους. Φίλοι κι εχθροί αναγνωρίζουν ότι από το 2009 έχουν γίνει τεράστια βήματα στο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, πολύ πριν ο ίδιος αναλάβει το πόστο του.
Τρίτον, φίλοι κι εχθροί και πάλι παραδέχονται ότι τα τελευταία χρόνια επώνυμοι πολίτες, οι λεγόμενοι «untouchables», τιμωρήθηκαν για φορολογικές παραβάσεις, έχασαν μεγάλο τμήμα της περιουσίας της και κάποιοι οδηγήθηκαν μάλιστα και στον Κορυδαλλό, χωρίς κανένας υπουργός Οικονομικών να καταγγείλει ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι δίστασαν να τα βάλουν μαζί τους. Τι άλλαξε ξαφνικά και οι υπάλληλοι τηλεφωνούν πρώτα στον υπουργό; Να το διαβάσουμε αντίστροφα; Ότι του τηλεφωνούν γιατί φοβούνται μην θίξουν τίποτα ισχυρούς φίλους του;
Με λιγότερα λόγια, διαθέτουμε έναν υπουργό Οικονομικών που για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως Μεσσία, δεν έχει κανένα πρόβλημα να παρουσιάσει όλους τους προκατόχους του στην καλύτερη περίπτωση άχρηστους και στη χειρότερη περίπτωση συνεργούς στην κάλυψη υψηλών προσώπων και φυσικά να παρουσιάσει όλους τους υφιστάμενους υπαλλήλους του υπουργείου ως φοβισμένους απέναντι σε φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Αν οι τεχνοκράτες κουβαλάνε τέτοια μυαλά, αλίμονο στους πολιτικάντηδες...