L'Ange du Foyeur- Max Ernst |
Πριν από οτιδήποτε άλλο όμως, ας ασχοληθούμε πρώτα με τα γεγονότα. Κάποια Λένα Διβάνη η οποία διατηρεί...
...ένα προσωπικό λογαριασμό στο Twitter, την ώρα που στο δημοφιλές μέσο δικτύωσης όλοι συζητούσαν για το συγκεκριμένο περιστατικό έγραψε το εξής: Συμπερασμα: οι ελεγκτες δεν πρεπει να κανουν τη δουλεια τους γιατι καποιος τζαμπατζης μπορει να πηδηξει εξω απο το οχημα. Λογικο.
To σχετικό tweet προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες και πολλαπλασιάστηκαν όταν άρχισαν τα διάφορα site που ζουν και πεθαίνουν για λίγα παραπάνω clicks να δημοσιεύουν σχετική είδηση με τον τίτλο «Θύελλα αντιδράσεων για τη Λένα Διβάνη στο Twitter». Σύντομα, το περιεχόμενο του tweet ξεχάστηκε και τα διάφορα σχόλια άρχισαν να αφορούν προσωπικά τη συντάκτρια του, με τη βοήθεια φυσικά των γνωστών κίτρινων και αιμοδιψών ΜΜΕ. Για παράδειγμα, το Πρώτο Θέμα έσπευσε να τονίσει ότι «η Λένα Διβάνη, συγγραφέας και προνομιούχος “ημέτερη” του Γιώργου Παπανδρέου ενοχλείται από τον “τζαμπατζή'-19χρονο θύμα του θλιβερού περιστατικού». Δεν είναι καταπληκτική και σε αυτή τη συζήτηση η εμπλοκή του ονόματος του Γιώργου Παπανδρέου;
Ολοκληρώνοντας την περιγραφή των γεγονότων, εκτιμώ ότι αξίζει να αναζητήσουμε τους λόγους που το συγκεκριμένο tweet έλαβε τόση μεγάλη δημοσιότητα. Φταίει το περιεχόμενο του; Φταίει η συντάκτρια του; Φταίνε τα ΜΜΕ; Φταίει ο...Γιώργος Παπανδρέου;
Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο πρώτο ερώτημα. Μήπως ήταν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου tweet που εξόργισε τον κόσμο; Χαζεύοντας το Τwitter και το Facebook τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν, διαπίστωσα ότι γράφτηκαν πράγματα που λογικά θα εξόργιζαν πολύ περισσότερο εκείνους που εξοργίστηκαν από το tweet αυτής της Λένας της Διβάνη. Δεν διαβάσαμε όμως καμία είδηση τύπου «θύελλα αντιδράσεων για το tweet κρεοπώλη από τα Πατήσια» ή «χυδαιότητες πολιτών κατά του νεκρού 19χρονου στα social media».
Θα σπεύσουν κάποιοι να αναρωτηθούν «μα τι γράφει αυτός, η Λένα Διβάνη είναι διάσημη, το ίδιο θα την αντιμετωπίσουν τα ΜΜΕ με τους υπόλοιπους;». Νομίζω ότι ούτε εδώ κρύβεται η εξήγηση. Η Λένα Διβάνη είναι πράγματι επώνυμη, πράγματι γνωστή σε αρκετούς Έλληνες αλλά εκτιμώ ότι η αναγνωρισιμότητα της δεν είναι και τόσο μεγάλη, ώστε να δικαιολογεί τις διαστάσεις της κριτικής εναντίον της.
Υποψιάζομαι ότι η εξήγηση της δημοσιότητας που έλαβε το tweet αυτής της Διβάνη βρίσκεται κάπου αλλού και συγκεκριμένα στις δυο ιδιότητες της που την καθιστούν «επώνυμη». Αυτή λοιπόν η Λένα Διβάνη που σχολιάζει στο Twitter είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου και συγγραφέας, είναι δηλαδή «πνευματικός άνθρωπος».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Στους κατηγόρους της αρκούν οι δυο αυτές ιδιότητες για να την καταδικάσουν, ακόμα κι αν δεν την γνωρίζουν, ακόμα κι αν δεν διαβάζουν τα βιβλία της, ακόμα κι αν δεν την παρακολουθούν στο Twitter. Η Λένα Διβάνη είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου κάτι που συχνά στην κυρίαρχη ελληνική αφήγηση περιγράφεται συνοπτικά στη φράση «διδάσκει τα παιδιά μας». Η Λένα Διβάνη είναι συγγραφέας κάτι που συχνά στην κυρίαρχη ελληνική αφήγηση περιγράφεται ως «πνευματικός άνθρωπος».
Είναι δυνατόν λοιπόν οι πνευματικοί άνθρωποι (που διδάσκουν και τα παιδιά μας) να γράφουν τέτοια πράγματα; Είναι δυνατόν μορφωμένοι άνθρωποι να εκφράζονται έτσι; Είναι δυνατόν οι πνευματικοί άνθρωποι να μην συμφωνούν με τον απλό λαό; Εξάλλου, που ήταν οι πνευματικοί άνθρωποι όταν οι υπουργοί έπαιρναν τις μίζες; Γιατί δεν μιλούσαν στους πολίτες;
Η Λένα Διβάνη λοιπόν δεν κρίνεται μόνο γι' αυτό που έγραψε αλλά κυρίως γι' αυτό που είναι κι εμμέσως γι' αυτό που δεν έγραψε. Από τη Λένα Διβάνη απαιτείται να πει «την αλήθεια», η οποία είναι φυσικά μια και όχι διαφορετική από αυτή των κατηγόρων της.
Γιατί η Λένα Διβάνη είναι πνευματικός άνθρωπος και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να είναι δικοί μας άνθρωποι. Οφείλουν να παρεμβαίνουν για να επιβεβαιώσουν της απόψεις μας, να ενισχύσουν τα επιχειρήματα μας και γενικότερα να πάρουν το μέρος μας. Οι πνευματικοί άνθρωποι δεν είναι άνθρωποι, είναι μόνο πνευματικοί. Σκέτο. Το αυξημένο κύρος τους έχει αξία μόνο όταν λειτουργεί υπέρ μας, όχι πάντοτε.
Η Λένα Διβάνη διδάσκει τα παιδιά μας. Δεν μπορεί να γράφει στο προσωπικό της λογαριασμό ό,τι θέλει, ακόμα και βλακείες. Δεν είναι άνθρωπος σαν κι εμάς. Είναι πνευματικός άνθρωπος. Γιουσουφάκι των ιδεοληψιών μας. Στην πυρά.