Χουντής: Κατ'επίφαση Δημοκρατία στην Ελλάδα, ο φασισμός θα εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη

10.10.13

Παραθέτω τη χθεσινή τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια της συζήτησης για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη:

Στην Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, δεν υπάρχει πολίτης που να μην γνωρίζει ότι η άνοδος του ακροδεξιού εξτρεμισμού, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, της νεοναζιστικής αυτής οργάνωσης, οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον ότι στα 3 χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου ενός εξτρεμιστικού, ακραίου, νεοφιλελεύθερου συνταγολογίου η ανεργία στην Ελλάδα από 10% εκτοξεύτηκε πάνω από 30%, μαζί με την απόγνωση, την φτώχεια και την δυστυχία που τη συνοδεύει και δεύτερον στην κραυγαλέα έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα των τεράστιων μεταναστευτικών ροών, όπως δείχνει ο υγρός τάφος της Λαμπεντούζα.Αγαπητοί συνάδελφοι η Ελλάδα μπήκε στο καθεστώς Μνημονίου, όχι για να σωθεί η οικονομία της και οι πολίτες της, αλλά για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτό το πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες με περικοπές συντάξεων, δικαιωμάτων, μισθών, με το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, με την ουσιαστική κατάργηση του Συντάγματος της χώρας. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν στην Ελλάδα, υπάρχει κατ’ επίφαση Δημοκρατία, καθώς έχουμε μια κυβέρνηση της οποίας το μοναδικό καθήκον είναι να υπακούει κατά γράμμα στις απαιτήσεις των δανειστών.

Κατά συνέπεια, για μας, για κάθε δημοκρατική δύναμη ο αγώνας είναι διμέτωπος: είναι αγώνας κατά των μνημονίων, κατά του εξανδραποδισμού της χώρας, αγώνας για την επαναφορά των κοινωνικών και συνταγματικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα αγώνας κατά του φασισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές ο φασισμός θα πάρει νέο πρόσωπο και θα εγκατασταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Καιρό είχα να διαβάσω μια τόσο ανερμάτιστη ομιλία και λυπάμαι που αυτή εκφωνήθηκε σε κορυφαίο θεσμικό επίπεδο.

Οι νεοναζί πολεμούν τη Δημοκρατία κι ο Χουντής για να τους...χτυπήσει κάνει λόγο για «κατ'επίφαση Δημοκρατία» και δικαιολογεί την άνοδο λόγω της...έλλειψης αλληλεγγύης απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο.

Καταλήγει μάλιστα ότι ο φασισμός θα εγκατασταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι που δείχνει πόσο σίγουρος είναι για τον συλλογισμό του. Το ότι βέβαια πουθενά αλλού δεν εμφανίστηκε μόρφωμα όπως η Χρυσή Αυγή δεν τον προβληματίζει αλλά οκ, διαβάζοντας την τοποθέτηση του, δεν περίμενα κι ότι θα τον προβληματίσει.