ΣΥΡΙΖΑ: Δεν εξορθολογίζεται ο δημόσιος τομέας με συγχωνεύσεις/κλείσιμο οργανισμών

24.11.13

Παραθέτω σημερινό σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα:

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αποφασισμένη να δώσει τη χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, εκπληρώνοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις, με τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, δεν συνιστούν κανενός είδους «μεταρρύθμιση» ή «εξορθολογισμό» του δημόσιου τομέα. Εκφράζουν μια ισοπεδωτική λογική που βάζει στο στόχαστρό της πρώτα τα δημόσια αγαθά, την παιδεία, την υγεία, τις δομές πρόνοιας.

Σε αντίθεση με το σχέδιο διάλυσης του κράτους που μεθοδεύει η κυβέρνηση, η ανασυγκρότηση και ο επαναπροσανατολισμός του δημόσιου τομέα μπορεί να τον καταστήσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων, όχημα για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μια «ισοπεδωτική λογική» κατά των δημοσίων οργανισμών την οποία όμως και μάχεται με μια άλλη εξίσου ισοπεδωτική λογική, ότι κανείς δημόσιος οργανισμός δεν πρέπει να κλείσει.

Φοβάμαι ότι και πάλι θα συμβεί ότι με την ΕΡΤ, δηλαδή η κυβέρνηση θα λέει «τους διώχνω οριζόντια» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέει «μην διώξετε ούτε έναν», με τους πολίτες να πρέπει να διαλέξουν μεταξύ δυο ακραίων αντιλήψεων, που ίσως τελικά να καταλήγουν το ίδιο βλαπτικές για τον αναγκαίο εξορθολογισμό του Δημοσίου.