Η συμβουλή του 2013 για την Κεντροαριστερά: άλλο like στο Facebook κι άλλο ψήφος στην κάλπη

28.12.13


Το 2013 σύντομα μας χαιρετά και όπως στο τέλος κάθε χρόνου, έτσι και φέτος είναι της μόδας τα επετειακά άρθρα για τα όσα συνέβησαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Θα διαβάσετε διάφορα τέτοια στην Παραπολιτική, ξεκινώντας από σήμερα κι από τη...λατρεμένη Κεντροαριστερά.

Νομίζω ότι μέσα στο 2013, αν και ήδη είχε ξεκινήσει από το 2012, επικράτησε μια απόλυτη σύγχυση μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του κόσμου των social media, ειδικά στον χιλιοτραγουδισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στελέχη και ανθυποστελέχη του χώρου θεώρησαν ότι τα 40-50 like που μάζευαν στο Facebook σε κάποιο σχόλιο τους, τους άνοιγε αυτόματα τον δρόμο «για την κοινωνία», την οποία ένιωθαν πολύ σύντομα και να εκπροσωπούν, θεωρώντας ότι ήταν αρκετή η επαφή μαζί της από το πληκτρολόγιο. Άκουσα ιστορίες μαθητευόμενων παραγοντίσκων που πίστεψαν ότι μερικές χιλιάδες like στο Facebook τους κατέστησαν προσωπικά πιο ισχυρούς από ολόκληρα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Κάπως έτσι, είδαμε ανθρώπους των...40 like να νιώθουν έτοιμοι και σίγουροι ότι πρέπει να αντικαταστήσουν ανθρώπους των δεκάδων χιλιάδων σταυρών στις πραγματικές εκλογές κι αυτό πιθανότατα εξηγεί και τον πλεονασμό κινήσεων, πρωτοβουλιών, προσκλήσεων και κειμένων που τελικά έβλαψαν τον χώρο και τον βύθισαν σε μια αρρωστημένη εσωστρέφεια αυτοϊκανοποίησης.

Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι μέσα στο 2014 αυτό θα αλλάξει. Μαθαίνω ότι ακόμα κάποιοι καμαρώνουν για συγκεντρώσεις 20-25 ατόμων και μάλιστα «στην επαρχία», όπου ο όρος «επαρχία» εκφέρεται πάντοτε με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ωσάν το βασανισμένο πόπολο να αγκάλιασε τους πρίγκιπες των καφέ της οδού Σκουφά.

Ίσως να μπορώ πάντως να προβλέψω πότε θα γκρεμιστούν όλα αυτά. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κοντά 2.000.000 ψήφους στην κάλπη, μάλλον τότε τα 100 like δεν θα μοιάζουν αρκετά για κανένα μύχιο πόθο κανενός.