Μωραΐτης: Να τελειώσει το καλαμπούρι περί ανταρτών

22.12.13

«Το αφήγημα δεν βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πάει στα βράχια αν δεν αλλάξουμε πορεία». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του κινήματος Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ, ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε ότι «ο κυβερνητικός συμβιβασμός έχει ημερομηνία λήξης».

Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με την χώρα: «Η χωρά πρέπει να ανεβαίνει πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις. Και θα κάνουμε τα πάντα για να ανέβει. Για να προσφέρουμε όμως στην χώρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ισχυρό. Δεν μπορεί να δεχτούμε το ρόλο του πρόθυμου μικρού εταίρου που μας επιφυλάσσει το σύστημα».

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε αναφερόμενος στα σενάρια περί «ανταρτών υπουργών του 2009»: «Δεν μπορεί κάθε φορά που προσπαθούμε να θέσουμε κόκκινες γραμμές να ξημερώνουμε με διαφόρους πρόθυμους να διακινούν θεωρίες συνωμοσίας. Να τελειώσει το  καλαμπούρι περί ανταρτών που δήθεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση ή την παράταξη. Να διασυρόμαστε ως πιθανοί αποστάτες επειδή λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι πρόβατο για σφαγή από τους ακροδεξιούς συμβούλους του κ. Σαμαρά και τις διάφορες τρόικες εσωτερικού. Θα εξασφαλίζουμε την σταθερότητα της χώρας αλλά θα κρατήσουμε ζωντανή την παράταξη υπηρετώντας τη χώρα πρώτα με τις ιδέες μας».

Έκρουσε τον κίνδυνο για απώλεια της ιδεολογικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ: «Έχουμε χρέος να προετοιμάσουμε το αφήγημά μας για την μεταμνημόνιο εποχή. Εκεί  χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό ιδεολογικό μέτωπο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει. Αυτό δεν μπορεί αυτό να γίνει με ένα θολό ιδεολογικό στίγμα. Βεβαίως πολύ σωστά ανταποκριθήκαμε σε μια ιστορική ανάγκη και συμμετείχαμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνη. Η  ευθύνη πρέπει να καθορίζει πάντα τις ενέργειες μας και τις αποφάσεις μας. Και αυτό έκανε πάντα αυτή η παράταξη. Η επίκληση της ευθύνης όμως και ο τακτικισμός δεν είναι ιδεολογία και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιδεολογία. Χρειαζόμαστε αφήγημα μετά το κανονικό κράτος και το συμμάζεμα, Με μεταρρυθμίσεις που θα συγκρουστούν με παθογένειες, νοοτροπίες και το πελατειακό κράτος».

-Ναι στις διεργασίες όχι σε παρωδία κεντροαριστεράς

Για το πολιτικό πλαίσιο των διεργασιών στην κεντροαριστερά είπε: «Θέλουμε μαζί μας όλες τις κινήσεις, τα σχήματα, τα πρόσωπα που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης. Δεν μπορεί όμως το ΠΑΣΟΚ να εξαφανιστεί από τις διεργασίες και να υπάρξει απλά μια  αναπαλαίωση παλιών πολιτικών ομάδων και ομαδαρχών. Και εξηγούμαι ότι δεν αναφέρομαι στους 58 ούτε σε κανέναν άλλον. Αναφέρομαι σε μια νοοτροπία. Δεν στήνεται παράταξη επειδή θα συνενωθούν πέντε μαγαζάκια και πέντε συνταξιούχοι μαγαζάτορες. Παράταξη θα υπάρξει ξανά όταν θα πούμε τι θέλουμε για τη χώρα και αυτό θα το καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας. Αν η υπόθεση της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης γίνει με όρους πολιτικής καμαρίλας και κλειστών ελίτ συζητήσεων θα καταλήξουμε σε μια πολιτική κωμωδία όπου ο καθένας θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί τον εαυτό του.   Απλά, θα υπάρξει ένα πλυντήριο πολιτικών ρόλων για να στηθεί  μια παρωδία κεντροαριστεράς για να διασωθούν πολιτικοί ρόλοι ή να αναστηθούν πολιτικές καριέρες».

«Το ΠΑΣΟΚ να μπει μπροστά»

Υποστήριξε ότι «το αίτημα του πολιτικού και ιδεολογικού ακροατηρίου που περιμένει με αγωνία είναι να γίνει κάτι μεγαλύτερο. Χρειάζεται μια πιο δυναμική πρωτοβουλία που να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και όχι ουρά των εξελίξεων». Για το λόγο αυτό πρότεινε «το ΠΑΣΟΚ να μπει μπροστά, με αυτοπεποίθηση  για ένα ιδρυτικό συνέδριο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Εκεί να τεθούν όλα από την αρχή. Να υπάρξει ένα ιστορικό προσκλητήριο  προς όλους αυτούς που θέλουν ξανά μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Προς  όσους διαφωνήσαμε, όσους πικράναμε και μας πίκραναν, σε όσους απογοητεύσαμε. Με αυτοργάνωση σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς εμμονές και προσωπικές στρατηγικές. Με πολιτική γενναιότητα να πούμε ότι όλοι  κάνουμε ένα βήμα πίσω μπροστά σε αυτό το διακύβευμα».