Σε Gazprom και Gap απονέμονται τα «βραβεία ντροπής» για το 2014

24.1.14Στον ενεργειακό κολοσσό της Ρωσίας Gazprom, που επικρίνεται για τα προγράμματά του στην Αρκτική, και την αμερικανική εταιρεία ενδυμάτων Gap, η οποία κατηγορείται για την πολιτική της στο Μπαγκλαντές, απονεμήθηκαν τα «βραβεία της ντροπής» για το 2014.

Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, σε επιχειρήσεις που κατηγορούνται ότι έδειξαν «ιδιαίτερη αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον».

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται, μεταξύ άλλων, από μέλη της Greenpeace και της Διακήρυξης της Βέρνης, μιας ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, αποφασίστηκε να δοθεί στην Gap, επειδή η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία για τις πυρκαγιές και την ασφάλεια των κτιρίων στο Μπαγκλαντές, παρά την κατάρρευση πέρυσι τον Απρίλιο του Ράνα Πλάζα, ενός κτιρίου που βρισκόταν στα προάστια της Ντάκα και στέγαζε πολλές υφαντουργικές μονάδες, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 1.100 ανθρώπων.

Οι δύο οργανώσεις κατηγορούν την αμερικανική εταιρεία ότι εμπόδισε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο Μπαγκλαντές, προωθώντας το δικό της πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισαν ως μια «μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψευδοσυμφωνία που ελέγχεται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις».   Το Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη χώρα εξαγωγής ενδυμάτων στον κόσμο.   Ο τομέας αυτός, ο οποίος με τα 4.500 εργοστάσιά του αποτελεί έναν από τους πυλώνες της εθνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύει το 80% των ετήσιων εξαγωγών του Μπαγκλαντές, ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το βραβείο του κοινού κέρδισε παράλληλα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, ύστερα από ψηφοφορία που έγινε στο Διαδίκτυο, στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.   «Η Gazprom είναι η πρώτη επιχείρηση που αντλεί πετρέλαιο κάτω από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, παρά τον καταστροφικό απολογισμό της στο θέμα της ασφάλειας» αναφέρει σε ανακοίνωση της Greenpeace ο Κούμι Νάιντου, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace International.  


Σχόλιο Παραπολιτικής: Αναλυτικά η φετινή λίστα των «βραβευθέντων» και περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία εδώ.

Σε μια εποχή που οι οικονομικοί κολοσσοί ελέγχουν σε σημαντικό βαθμό την εικόνα τους προς τον κόσμο μέσω της διαφημιστικής αγοράς, τέτοιου τύπου «βραβεία» μοιάζουν πιο σημαντικά από ποτέ για την ενημέρωση των πολιτών.