Βοηθήστε τον Νικήτα Κακλαμάνη να εκπληρώσει το όνειρο του και να αποσυρθεί από την Πολιτική

17.2.14

Παραθέτω ένα απόσπασμα από προχθεσινό άρθρο του Κωνσταντίνου Ζούλα στην Καθημερινή:

«Φεύγω από την κεντρική πολιτική σκηνή για να πάω στον Δήμο της Αθήνας. Δεν φεύγω για να ξαναγυρίσω. Αν με τιμήσουν οι Αθηναίοι με την ψήφο τους, δεν θα έχω λόγο να υπολογίζω το πολιτικό κόστος, διότι μετά την πλατεία Κοτζιά, δεσμεύομαι από τώρα να πάω οριστικώς και αμετακλήτως στο σπίτι μου»!

Τη θυμόμουν καλά αυτήν την κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Διότι σε μένα έτυχε να δώσει την πρώτη του συνέντευξη στις 25 Μαρτίου του 2006, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας. Διαβάζοντάς την ξανά, όμως, σήμερα βρήκα κι άλλη μία «λεπτομέρεια» που είχα ξεχάσει.

Μου είχε πει, λοιπόν, τότε ο κ. Κακλαμάνης: «Ηδη από το 1990 έχω υποστηρίξει ότι ένας πολιτικός έπειτα από τέσσερις κοινοβουλευτικές θητείες πρέπει οπωσδήποτε να αποχωρεί από τη Βουλή. Πιστέψτε με, ύστερα από 17 συναπτά έτη ως ευρωβουλευτής, βουλευτής και υπουργός, θέλω να κλείσω τον δημόσιο βίο μου στον δήμο».

Ο κ. Κακλαμάνης το 2006 θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές παίρνοντας από τον πρώτο γύρο 46%, καθώς τον εμπιστεύθηκαν 126.000 Αθηναίοι. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν διεκδίκησε μια δεύτερη θητεία, το ποσοστό που κατέγραψε ήταν 34,9%. Τον ψήφισαν μόλις 67.000 πολίτες. Δηλαδή οι μισοί από την πρώτη φορά. Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Γ. Καμίνης έλαβε στον πρώτο γύρο 28,3%, τελικά τον κέρδισε τη δεύτερη Κυριακή. Διότι, απλούστατα, οι Αθηναίοι έκριναν ότι ο κ. Κακλαμάνης ήταν ένας κακός δήμαρχος και του έδειξαν τον δρόμο για το σπίτι του.

Τι έπραξε εκείνος; Ξανάβαλε υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του 2012 και επανεξελέγη για μια πέμπτη κοινοβουλευτική θητεία. Αθέτησε δηλαδή και τη δημόσια δέσμευσή του ότι «δεν θα χρησιμοποιήσει τη δημαρχία ως εφαλτήριο για την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή», αλλά και ότι τέσσερις κοινοβουλευτικές θητείες είναι υπεραρκετές για οποιονδήποτε πολιτικό, όπως είχε αποφανθεί το 1990. Βρήκα όμως και κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον στην ιντερνετική μου αναζήτηση, που προκάλεσε η αλαζονική φράση του κ. Κακλαμάνη «δεν θα τους κάνω τη χάρη» όταν τον ρώτησαν αν θα παραδώσει την έδρα του στη Ν.Δ., καθότι επέλεξε να κατέλθει ως αντάρτης.

Τον Ιούνιο του 2006 έδωσε μια συνέντευξη Τύπου προκαλώντας δημοσίως τον τότε αντίπαλό του Κώστα Σκανδαλίδη να παραιτηθούν μαζί από τις έδρες τους. Το επιχείρημά του ήταν αμφότεροι να καταδείξουν ότι ο μόνος στόχος τους ήταν να αφιερωθούν στα προβλήματα της Αθήνας, ακόμη και αν έχαναν τη μεταξύ τους αναμέτρηση. Ο κ. Σκανδαλίδης δέχθηκε την πρόταση. Ενα μήνα προ των εκλογών παραιτήθηκε της βουλευτικής έδρας του, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα συντριβεί! Ξέρετε τι έκανε ο κ. Κακλαμάνης; Κράτησε την έδρα του ώς τις 10 Ιανουαρίου του 2007. Δεν την παρέδωσε δηλαδή ούτε αφού θριάμβευσε τον Οκτώβριο, αλλά περίμενε ακόμη και την τυπική ανάληψη των δημαρχιακών του καθηκόντων του, στις αρχές Ιανουαρίου. Αραγε δεν ήθελε να χάσει ούτε για τρεις μήνες τον βουλευτικό μισθό του; Θα σας γελάσω...

Σχόλιο Παραπολιτικής: Προτείνω στους δημότες της Αθήνας να βοηθήσουν τον Νικήτα Κακλαμάνη να εκπληρώσει το όνειρο του, όπως φαίνεται ότι το είχε εκφράσει κατά το παρελθόν, το οποίο δεν είναι άλλο από την απόσυρση του από την Πολιτική μετά από τόσα χρόνια.

Βοηθήστε τον. Μην τον ψηφίσετε.