Υπάρχει και μια Ελλάδα που χλευάζει αυθόρμητα τον (κάθε) Λαζόπουλο

4.2.14


Σας έγραψα πριν εδώ τις εντυπώσεις μου από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο LSE αλλά δεν σας ανέφερα σκόπιμα μια σημαντική στιγμή της εκδήλωσης γιατί θεωρώ ότι χρήζει ξεχωριστής ανάρτησης.

Στο κομμάτι των ερωτήσεων, πήρε τον λόγο κάποιος Έλληνας που δήλωσε «ανταποκριτής» ελληνικών ΜΜΕ στο Λονδίνο και έκανε μια κλασική ερώτηση ψεκασμένης τεχνοτροπίας σχετικά με το αν ο Παπανδρέου είχε μιλήσει νωρίτερα με τον Στρος-Καν, αν είχε μεθοδεύσει την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ (αν και η χώρα ποτέ δεν προσέφυγε στο ΔΝΤ) και μπλα μπλα μπλα. 

Ο Παπανδρέου του ζήτησε να του πει την πηγή όλων αυτών που ισχυρίζεται και εκεί έλαβε την καταπληκτική απάντηση «νομίζω ότι το έχει πει ο Λαζόπουλος». Η απάντηση του «ανταποκριτή» λειτούργησε ως μικρό τρικ αποκάλυψης των Ελλήνων της αίθουσας. Με το που αναφέρθηκε ως πηγή η λέξη «Λαζόπουλος» η αίθουσα έσκασε αυθόρμητα στα γέλια, με τους ξένους φοιτητές να ρωτούν τον διπλανό τους «τι συνέβη;».

Η αυθόρμητη αυτή αντίδραση του κοινού προσωπικά με γέμισε ελπίδα, ίσως γιατί με έναν τρόπο έχω εθιστεί στην εγχώρια ελληνική μιζέρια των «αγανακτισμένων» ερωτήσεων που δεν ακολουθούν καν το θέμα της εκάστοτε συζήτησης.

Προσωρινά, η Ελλάδα φαίνεται ότι στερείται τους περισσότερους ποιοτικούς νέους της οι οποίοι βρήκαν λυτρωτικό καταφύγιο σε πανεπιστήμια και εργασιακούς χώρους του εξωτερικού. Πρέπει να τους φέρουμε πίσω και μιας κι αυτό μάλλον θα αργήσει, θα πρέπει να βρούμε αυτούς που έμειναν πίσω και προτιμούν να μην εκφράζονται υπό τον φόβο των απέναντι κραυγών.

Γενικά, κάτι πρέπει να γίνει.