Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Γεννημένος το 1980, παγιδευμένος στο 1980

18.3.14

Του Αθηνόδωρου Κρυστάλλη 

Η χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος του Υποψηφίου Δημάρχου της Ανοιχτής Πόλης, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη.

Αντί να παρακολουθήσουμε την ομιλία ενός νέου υποψηφίου Δημάρχου, ενός ανθρώπου που εκπροσωπεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που φιλοδοξεί να είναι ο νεαρότερος σε ηλικία δήμαρχος της χώρας, ακούσαμε ρητορεία βγαλμένη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία μπορεί να σταθεί κάποιος. Θα ήθελα όμως να επισημάνω τα παρακάτω:

Πρώτον για τις πηγές χρηματοδότησης του έργου του. Λέει χαρακτηριστικά: “Πέντε είναι οι πηγές χρηματοδότησης: 1. Οι αποδόσεις φόρων που εισπράττει το κράτος για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. 2. Τα ίδια έσοδα από δημοτικά τέλη. 3 .Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 4. Ο δανεισμός. 5. Ο περιορισμός των δαπανών και η ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων.

Από αυτά, οι αποδόσεις φόρων και ο δανεισμός είναι εκτός συζήτησης, τόσο λόγω της πολιτικής των μνημονίων, όσο και της πιστοληπτικής υποβάθμισης του Δήμου την προηγούμενη περίοδο. Απομένει η βελτίωση των ίδιων εσόδων και της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και ο περιορισμός και η ανακατανομή των δαπανών. Και στους τρεις τομείς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης με την λήψη των αναγκαίων μέτρων.”

Για να καταλάβουμε δηλαδή, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο ή αν είχε καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα θα δανειζόταν για να επιτελέσει το «φιλόδοξο σχέδιο» του; Αυτή είναι η πολιτική πρόταση της αριστεράς για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Αλόγιστες δαπάνες οι οποίες καλύπτονται με εξωτερικό δανεισμό; Και αν αυτή η δήλωση, η οποία έγινε παρόντος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αντικατοπτρίζει την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, τότε μιλάμε για επιστροφή σε όλες τις παθογένειες προ το 2009.

Ειδικά για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αγνοεί σκόπιμα, ότι για πρώτη φορά Δήμος, και ειδικότερα ο Δήμος Αθηναίων, κλήθηκε ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, με μεγάλη αποτελεσματικότητα να διαχειριστεί 120 εκατομμύρια ευρώ τα οποία διέθεσε για ανάπλαση κοινοχρήστων χωρών, για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δεύτερον, ο κύριος Σακελλαρίδης είπε επίσης την ίδια στιγμή που θέλει προστασία όλων των οφειλετών θα αυξήσει τα ίδια έσοδα του Δήμου; Πώς θα γίνει αυτό; Με εθελοντική συνεισφορά των των καταστηματαρχών ή των δημοτών;

Ενδεικτικά σταχυολόγησα δυο προτάσεις ώστε να είναι φανερό ότι η παλαιοκομματική γλώσσα ουδέποτε απεβλήθη από πολλούς. Δυστυχώς ακόμα κάποιοι πιστεύουν ότι ζούμε ένα εφιάλτη και όταν ξυπνήσουμε θα βρισκόμαστε πίσω στα ένδοξα χρόνια της δανειστικής ευμάρειας του 2008.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.