Τελικά δεν πήρε 15% το Ποτάμι

26.5.14


Στις 4 Απριλίου του 2014, η Metron Analysis δημοσιεύει μια δημοσκόπηση η οποία καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις από το σκάνδαλο Μπαλτάκου και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη σημειώνει μια μικρή κάμψη των ποσοστών του: από το 15% πέφτει στο 14,2%.

Είχε προηγηθεί μια τρομακτική προβολή του συγκεκριμένου εγχειρήματος από όλα τα συστημικά ΜΜΕ της χώρας, η οποία συνεχίστηκε κανονικά και κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπήρξε πάνελ χωρίς εκπρόσωπο του Ποταμιού, κανένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα δεν προβλήθηκε ποτέ ξανά τόσο πολύ και με τέτοια προστασία από τα ΜΜΕ. Ένα κόμμα χωρίς θέσεις, χωρίς καταστατικό και χωρίς όργανα προσπαθούσε με το ζόρι να μπει στη ζωή μας.

Χθες, το κόμμα που το ψηφοδέλτιο του έγραφε «Σταύρος Θεοδωράκης-Το Ποτάμι» δεν κατάφερε να περάσει σε ψήφους ούτε την Ελιά του Ευάγγελου Βενιζέλου λαμβάνοντας 6,61%. Τα στελέχη του φυσικά μιλούν για «τεράστια επιτυχία». Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε μάλιστα «το Ποτάμι χωρίς λεφτά, χωρίς προστάτες, χωρίς λαϊκίστικες κορώνες κατάφερε μέσα σε 88 μέρες να πάρει το 6,6% του ελληνικού λαού». Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω με τον τρόπο που προσβάλει τη νοημοσύνη μας. Να σε στηρίζουν οι πάντες με λύσσα και να ζητάς να σε αξιολογήσουμε σαν να ξεκίνησες από το 0 και μάλιστα στις Ευρωεκλογές όπου η χαλαρή ψήφος συχνά είναι ο κανόνας.

Παρ' όλα αυτά, το μεγάλο άλλοθι του Ποταμιού ήταν το ότι το ψηφοδέλτιο του ήταν γεμάτο με σοβαρούς ανθρώπους που θα δοκιμάζονταν για πρώτη φορά στην Πολιτική και πράγματι θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στην Ευρωβουλή.

Ποιοι εκλέγονται από το Ποτάμι; Ο 75χρονος Γιώργος Γραμματικάκης και ο Μίλτος Κύρκος, μόνο και μόνο επειδή είναι «ο γιος του Κύρκου», κάτι που εξάλλου ο ίδιος συνειδητά επέλεξε να καλλιεργήσει κάνοντας συνεχείς αναφορές στον πατέρα του κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Τέταρτος σε σταυρούς έρχεται ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός.

Πρέπει κανείς να φτάσει μέχρι τη 10η θέση για να εντοπίσει τη Βάσω Κιντή, τη 19η θέση για να βρει τον Σταύρο Τσακυράκη, τη 21η θέση για τον Δημήτρη Κουρέτα και τη 28η για τον Περικλή Βαλλιάνο. Οι σοβαροί άνθρωποι που στήριξαν το Ποτάμι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν ανάμεσα στο άφθονο τηλεοπτικό κοινό που με κάθε τρόπο επιχείρησε να γοητεύσει το Ποτάμι.

Συνοψίζοντας, το Ποτάμι στέλνει στην Ευρωβουλή δυο ανθρώπους που μόνο το συγκλονιστικά νέο δεν συμβολίζουν και για να το πετύχει αυτό, συκοφάντησε πρώτα οποιονδήποτε άνθρωπο διέθετε κομματικό παρελθόν, επιτέθηκε με λύσσα σε οποιονδήποτε του άσκησε κριτική και προσπάθησε να μας πείσει ότι κάποιος δεν καθίσταται διαφορετικός με το τι λέει αλλά με το αν κουβαλάει μαζί του ένα σακίδιο.

Μπορεί να είναι έτσι κι αλλιώς ανησυχητικό για τη Δημοκρατία μας το ότι ένα τέτοιο εγχείρημα γεννήθηκε από την τηλεόραση και ψηφίστηκε από τόσους Έλληνες αλλά από την άλλη είναι κάπως παρήγορο ότι δεν πήρε και το 15% στο οποίο στόχευε. Το Ποτάμι δεν φούσκωσε όσο κάποιοι ήλπιζαν και πια ο χρόνος γι' αυτό μετρά αντίστροφα. Εδώ χάθηκε η ΔΗΜΑΡ...