H Ελλάδα πρέπει να πείσει κι όχι να απειλήσει την Ευρώπη

12.5.14


Είπαμε πολλά ψέματα, ας πούμε και μια αλήθεια, που λέει και το τραγούδι. Αλλά η αλήθεια είναι συχνά πικρή. Την αντέχουμε;

Η πρώτη αλήθεια, πιστεύω, είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε –και δεν μπορεί ούτε σήμερα– να βγει μόνον με τις δικές της δυνάμεις από την κρίση, όπως δεν μπορεί να βγει μόνον με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων αν δεν το θέλει και η ίδια. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προσπαθήσει να πείσει, με επιχειρήματα, με αξιοπιστία που κερδίζεται με κόπο και τη σύναψη συμμαχιών, για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου ευρωπαϊκού πλαισίου. Δεν μπορεί όμως να απειλήσει, γιατί τα περιθώρια είναι στενά και η διαπραγματευτική μας δύναμη περιορισμένη.

Η τρίτη αλήθεια είναι ότι η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι αυτή που πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον στα βασικά, για το ποια Ελλάδα θέλουμε σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο υπαρκτό και όχι φαντασιακό. Η στείρα αντιπαράθεση ανάμεσα σε «μειοδότες» και «λαϊκιστές» δεν οδηγεί πουθενά, ή μάλλον οδηγεί στο πλήρες αδιέξοδο και στην εθνική τραγωδία. Μετά τις εκλογές, ας αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες όσοι τουλάχιστον μπορούν να καταλάβουν τι διακυβεύεται. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Λουκά Τσούκαλη στην Καθημερινή της Κυριακής εδώ.