Αφού τελειώσετε με το διαζύγιο Κωστόπουλου, ρίξτε και μια ματιά στο τι παίζει με τις ελληνικές τράπεζες

11.7.14


Οι δανειστές μας κατέστησαν τις τελευταίες μέρες σαφές ότι τα ελληνικά στρες-τεστ των τραπεζών του φθινοπώρου δεν θα αφήσουν περιθώρια «πολιτικών ερμηνειών», κάτι στο οποίο παραπέμπουν εκείνοι οι Έλληνες τραπεζίτες με πολιτική εμπειρία.

 Η ελληνική πλευρά πολύ πιθανόν να βρεθεί μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: Ή πειράζει το «μαξιλάρι» και παίρνει αντίστοιχα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, ή οδηγεί τις τράπεζες σε πολύ σύντομο διάστημα σε νέα αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων, ή κάνει bail in. Το τελευταίο δεν το θέλει κανείς, ούτε προφανώς οι δανειστές μας. Μένει ένας συνδυασμός των δύο πρώτων. Και αυτά, όμως, πολιτικά είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Η κυβέρνηση το γνωρίζει και μιλάει λίγο για το θέμα, η αντιπολίτευση θα καταγγείλει οποιαδήποτε λύση, οι τράπεζες ξέρουν ότι πρόκειται για τη «μάχη των μαχών», για το ποια κατεύθυνση θα πάρουν, και προτιμούν να μην ανοίγουν το θέμα δημόσια. Αλλά όσοι έχουν βάλει τα χρήματά τους σ' αυτές, όπως στην Πορτογαλία, φεύγουν με την ίδια εκείνη σιγουριά με την οποία μπήκαν. Ιδιαίτερα αν έχουν πάρει τα χρήματά τους ...

Ο Τάσος Τέλλογλου γι' αυτά που έρχονται εδώ.