Μικρή ΔΕΗ σε μια μικρή Δημοκρατία

3.7.14


Αυτές τις μέρες έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περίφημη μικρή ΔΕΗ το οποίο προκαλεί πολλές συζητήσεις και τριβές μεταξύ των κομμάτων αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η μια διάσταση του θέματος είναι το τι περιέχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ομολογώ ότι προσωπικά δεν έχω καταλήξει ακόμα στο αν είμαι υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης επιλογής της κυβέρνησης και θα προτιμούσα προς το παρόν να μην πάρω κάποια θέση.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα διάσταση του θέματος, ίσως πολύ πιο σημαντική. Δεν χρειάζεται κανείς να μπαινοβγαίνει στη Βουλή για να γνωρίζει ότι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ενός τμήματος της ΔΕΗ θα προκαλούσε πολιτικές αντιδράσεις. Όλοι το γνωρίζαμε, όλοι το περιμέναμε. Εξάλλου, αυτή είναι στο τέλος-τέλος και η Πολιτική.

Κατά συνέπεια, αναρωτιέμαι: υπάρχει έστω και ένας που να θεωρεί ότι η κυβέρνηση επέλεξε τυχαία τα θερινά τμήματα της Βουλής για να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Πόσο καλοπροαίρετος πρέπει να είναι κανείς για να μην θεωρήσει ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει τους ίδιους της βουλευτές υπέρ του νομοσχεδίου με το χαμηλότερο δυνατό πολιτικό κόστος γι' αυτήν;

Έτσι «λύνονται» τα μείζονα πολιτικά προβλήματα σε μια Δημοκρατία; Θα καταλάβουν επιτέλους ορισμένοι ότι ο φρικτός κυνισμός των κυβερνώντων είναι αυτός που τρέφει επικίνδυνα φαινόμενα όπως η Χρυσή Αυγή;