Συμπόσιο Σύμης 2014: Μικρή σύνοψη από 3 workshop

20.7.14


Μπορεί το Συμπόσιο της Σύμης απασχολεί τα ελληνικά ΜΜΕ κυρίως λόγω της διοργάνωσης του από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά ο σκοπός του είναι κυρίως η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ξένων καλεσμένων και των Ελλήνων συμμετεχόντων.

Φέτος, το Συμπόσιο άνοιξε για πρώτη φορά σε ένα κάπως πιο ευρύ κοινό στο πλαίσιο του «Young Leaders Symi Project» και προσωπικά είχα την τύχη να συμμετάσχω σε τρία από τα workshop της διοργάνωσης:

1. Ιnternet Governance and Democracy, Jean-Christophe Nothias

Ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές του Διαδικτύου μας ανέλυσε σε ποιον ουσιαστικά ανήκει σήμερα το Ίντερνετ και γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ό,τι μπορεί για να της ανήκει για πάντα. Μια σύνοψη εδώ.

Λόγω των πολλών τεχνικών λεπτομερειών είναι ίσως λίγο δύσκολο για τον μέσο άνθρωπο να παρακολουθήσει τη σχετική συζήτηση αλλά υποψιάζομαι ότι σε λίγα χρόνια το εν λόγω διακύβευμα θα είναι πια πολύ ξεκάθαρο.

2. Making Deliberative Democracy Practical, James Fishkin

O γνωστός καθηγητής του Stanford University μας ανέλυσε πολύ σύντομα το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται εδώ και δεκαετίες, αυτό της «διαβουλευτικής Δημοκρατίας». Προσωπικά, δεν είχα ιδέα ότι το 2006 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε στήσει ένα σχετικό πείραμα στο Δήμο Αμαρουσίου! Μια σύνοψη εδώ.

Πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη, κατά τη διάρκεια της με έπιασε μια μικρή κατάθλιψη για το ότι τα ελληνικά ΑΕΙ σπάνια φιλοξενούν επισκέπτες καθηγητές από ξένα ιδρύματα.

3. The Issues of New Generation: Inequality, Corruption, Big Data and Environment, Richard Parker

Ο καθηγητής του Harvard και παλαιός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου υπήρξε χειμαρρώδης και μέσα σε δυο ώρες κατάφερε όχι μόνο να παρουσιάσει συνοπτικά τα 4 μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου αλλά και να προσπαθήσει να θέσει τους νέους του ακροατηρίου ενώπιον των ευθυνών τους.

Ωραίος τύπος γενικά, εκφώνησε κι έναν ωραίο σύντομο λόγο στην τελετή λήξης του Συμποσίου όπου ανέφερε ότι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1968 και ένας αστυνομικός της Χούντας τον σταμάτησε στον δρόμο!