Κατέστρεψαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 την Ελλάδα;

25.8.14


Ένας νέος άνθρωπος που ζει σήμερα στην Ελλάδα και είναι 18 ετών πιθανότατα έχει ελάχιστες αναμνήσεις από το καλοκαίρι του 2004. Αν έχει αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πιθανότατα θα έχει μάθει ότι αυτοί κατέστρεψαν τη χώρα. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Ο Στράτος Σαφιολέας εργάστηκε ως υπεύθυνος για τα Διεθνή Μέσα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και ως εκπρόσωπος Τύπου σε αυτά για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών του 2004.

Με αφορμή τη σκόνη που σηκώθηκε με πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τη μη αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, ο κ. Σαφιολέας σημειώνει με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής:

(...)Οι Αγώνες της Αθήνας εξελίσσονταν στη μεγαλύτερη άσκηση βελτίωσης φήμης –rebranding– της χώρας. Η Ελλάδα δεν παρουσιαζόταν πια σαν μια χώρα με λαμπερό ήλιο, απέραντη θάλασσα και αρχαία μνημεία, ούτε ήταν η χώρα του «τεμπέλη Ελληνα». Ήταν ένας τόπος με ικανό, εκπαιδευμένο, έμπειρο στελεχικό δυναμικό, που είχε μόλις αποδείξει στην πράξη πως μπορούσε να πετύχει σε ένα σύνθετο εγχείρημα, το οποίο είχε δοκιμάσει τις ΗΠΑ στην Ατλάντα το 1996 και το αποτολμούσαν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Η δικαίωση δεν ήταν μόνο ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας. Θυμάμαι το 2004 ανώτατο στέλεχος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να μου λέει πως πρόεδροι ελληνικών εταιρειών έκλειναν πολύ πιο γρήγορα τα ραντεβού τους και τις συμφωνίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες στο εξωτερικό.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση που κληρονομούσε αυτήν την πολύτιμη ολυμπιακή περιουσία θα αποτύγχανε τραγικά να την διαχειριστεί. Ίσως από ανικανότητα; Ίσως από αντιπάθεια, καθώς δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να πιστωθεί την ολυμπιακή επιτυχία; To γεγονός είναι πως από το 2004 και μετά η Ελλάδα αποσύρεται από το διεθνές ολυμπιακό περιβάλλον και δεν διεκδικεί τον προνομιακό ρόλο που είχε κερδίσει και θα μπορούσε να της αποφέρει οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Ο τότε πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ήταν απών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008, ενώ παρόντες ήταν οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν. Άλλωστε και ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν απών από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012.

Η συνέχεια του άρθρου στο «Ολυμπιακοί Αγώνες: μία ακόμη χαμένη ευκαιρία».