«Μπορεί η οικονομία σας να πηγαίνει κατά διαόλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανίσχυροι»

12.8.14


Τέλος στη ζωή επέλεξε να βάλει χθες ο Robin Williams, ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς των τελευταίων ετών, μετά από μια μακρά μάχη για το θηρίο της κατάθλιψης. Τo Hollywood θρηνεί και μαζί του εκατομμύρια.

Πριν από τρία χρόνια, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, είχε μιλήσει στον Γιώργο Σατσίδη για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος. Τα λόγια του για την Ελλάδα ήταν γλυκά αλλά κυρίως ενδεικτικά του τρόπου που προσέγγιζε τη ζωή:

Έχω έρθει για διακοπές με ένα σκάφος και γυρίσαμε όλα τα νησιά.Αντικρίζοντάς τα λες: «Δεν το πιστεύω ότι εδώ εξιστορούνται όλα όσα διαβάζουμε στην ελληνική μυθολογία». Η Ελληνική Ιστορία είναι κάτι στο οποίο οφείλει να υποκλίνεται όλη η ανθρωπότητα.

Μπορεί η οικονομία σας να πηγαίνει κατά διαόλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανίσχυροι. Τα οικονομικά δεδομένα διαρκώς αλλάζουν σε Ευρώπη και Αμερική για όλους. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η κληρονομιά, η ταυτότητά σας. Ο Παρθενώνας δεν φεύγει από την Αθήνα. Είναι εκεί για να υπενθυμίζει ότι η πρόοδος και η ακμή μπορεί να επιστρέψουν. Εγώ τώρα στην Αγγλία, για παράδειγμα, δεν πήγα πουθενά. Ήρθα για την προώθηση της ταινίας και θα φύγω. Τι να δω, το παλάτι του Μπάκιγχαμ; Δεν με νοιάζει.

Όπως κι αν πάω στη Γερμανία, δεν με ενδιαφέρει το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο δεν αποτελεί σύμβολο ευημερίας αλλά το αντίθετο. Ωστόσο τη Δήλο, τον Παρθενώνα και τις Μυκήνες δεν μπορείς να τα αγνοήσεις!