Ορατό το ενδεχόμενο διπλής εκλογικής αναμέτρησης στις αρχές του 2015

27.9.14


Με την κυβέρνηση να καταρρέει μέρα με τη μέρα και με τον Φώτη Κουβέλη να εμφανίζεται απρόθυμος να της προσφέρει σανίδα σωτηρίας, όλα συνηγορούν στο ότι χώρα οδεύει προς εθνικές εκλογές.

Το μεγάλο θέμα όμως που δεν έχει ακόμα αναδειχθεί είναι ότι η χώρα ενδέχεται να συρθεί ξανά σε διπλές εκλογές, όπως ακριβώς συνέβη και το 2012 κι' αυτό γιατί ενδέχεται η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές να τον φέρνει πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, κάτι που θα αποθαρρύνει την Κουμουνδούρου από το να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι συνδυαστικά η δυναμική κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας και η δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε μια τεράστια διαφορά πρώτου-δεύτερου κόμματος την οποία κανείς να μην περιμένει, όπως δηλαδή συνέβη και το 2009, όταν όλοι μεν εκτιμούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές αλλά λίγοι περίμεναν μια νίκη με 10 μονάδες διαφορά.

Το αστείο είναι ότι μεταξύ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και της δεύτερης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνος που θα παίξει το χαρτί της...σταθερότητας.