Εξαγωγές και ομογένεια: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

24.9.14



Παρά τη συνολική απογοητευτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά, ένα μικρό success story διαφαίνεται στις επιδόσεις των ελληνικών προϊόντων στη μακρινή αγορά της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Ημερησίας, τους πρώτους έξι μήνες του 2014 οι ελληνικές εξαγωγές προσέγγισαν τα 100 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (το υψηλότερο ποτέ καταγραφέν ποσό) από 80 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Εξ αυτών ποσοστό περίπου 50% κατέλαβαν οι κωδικοί τροφίμων και ποτών, στοιχείο που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν τον δυναμικό κλάδο της εγχώριας ελληνικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Βαϊανό Ωραιόπουλο-Κελένη, προϊστάμενο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Σίδνεϊ, άξιο αναφοράς είναι ότι το 85% των εξαγομένων προϊόντων στην Αυστραλία διακινείται από ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις, ενώ, σταδιακά, αυστραλιανές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να διεκδικούν μερίδιο από την ολοένα αυξανόμενη πίτα των ελληνικών εξαγωγών.

Το παράδειγμα της Αυστραλίας δείχνει ότι θα πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να επιδιώξει με σοβαρότητα στενότερους δεσμούς με τους εκατομμύρια Έλληνες που καλώς ή κακώς δεν διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. Οι δεσμοί αυτοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν απλώς με ατέρμονες πολιτικάντικες υποσχέσεις περί δικαιώματος ψήφου στις εθνικές εκλογές αλλά με συντονισμένες κοινές δράσεις.

Αν κάποια στιγμή γινόταν μια προσπάθεια επίτευξης μιας εθνικής πολιτικής συμφωνίας σε θεμελιώδη ζητήματα, η ανανέωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους Έλληνες του εξωτερικού θα έπρεπε να αποτελέσει προτεραιότητα.