Ελλάδα, μια αφρικανική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

16.9.14


Οι μέρες πριν και μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι γεμάτες με συζητήσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος όπως αυτή περιγράφεται κάθε φορά από τον εκάστοτε πρωθυπουργό κι από τον εκάστοτε υποψήφιο πρωθυπουργό.

Φέτος, ίσως για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός και ο υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας συμφώνησαν απόλυτα στην εκτίμηση τους. Από τη μία ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα απογειώνεται κι από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε λίγο-πολύ ότι η Ελλάδα θα απογειωθεί επί των ημερών του.

Φυσικά, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για υπεραισιοδοξία και αφελείς εκτιμήσεις ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά για υπεραισιοδοξία και αφελείς εκτιμήσεις.

Τι λένε όμως διάφοροι αξιόπιστοι τρίτοι παρατηρητές για την Ελλάδα του 2014; Εντελώς συμπτωματικά, αυτές τις μέρες δημοσιεύθηκε η έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), η Ελλάδα βρίσκεται συνολικά στη 81η θέση στον κόσμο, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με χώρες όπως η Μολδαβία, το Ιράν και το εξωτερικό Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι επιμέρους δείκτες της συγκεκριμένης έκθεσης. Ως προς την ποιότητα των θεσμών της, η Ελλάδα βρίσκεται στη 85η θέση πίσω από χώρες όπως το Καζακστάν και το Λεσότο ενώ ως προς την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος βρίσκεται στη 111η θέση στον κόσμο πίσω από την Τανζανία και το Μπαγκλαντές.

Αναλυτικά εδώ.

Συνολικά, η χώρα παρουσιάζει την εικόνα μιας μέσης αναπτυσσόμενης χώρας της Αφρικής και απέχει αρκετά ακόμα και από μια αναπτυσσόμενη χώρα της Ανατολικής Ασίας. Μόνο σε ελάχιστα πράγματα δεν είμαστε πια οι χειρότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή είναι η Ελλάδα του 2014. Ας το συνειδητοποιήσουν πια ΟΛΟΙ. Να μην χάσουμε άλλο χρόνο με φαντασιώσεις.