Ο...καπιταλισμός μπορεί να σταματήσει τη βία στα γήπεδα

30.9.14


Ο θάνατος ενός ακόμα οπαδού σε επεισόδια σε αγωνιστικούς χώρους πυροδοτεί νέες συζητήσεις για τη βία στα γήπεδα, ιδιαίτερα με την απόφαση της συμβολικής αναβολής όλων των αγώνων που έλαβε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Από τα διάφορα που διάβασα, ξεχωρίζω τη γνώμη του έμπειρου Γιάννη Φιλέρη ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημειώνει με άρθρο του στο Sport24:

Η λύση στο αγγλικό πρόβλημα της βίας δεν δόθηκε από την Θάτσερ. Υπήρξε πρώτα η αναφορά Τέιλορ, η περίφημη taylor report για τις αιτίες της τραγωδίας του Χίλσαμπορο, που έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα των αγγλικών γηπέδων, με τα πέταλα των ορθίων, τα κιγκλιδώματα κλπ, κλπ.

Όταν το 1992 ιδρύθηκε η Premier League, τα ίδια τα κλαμπ αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να διαφυλάξουν το προϊόν τους. Με καθαρά καπιταλιστικούς όρους, με στόχο να πουλήσουν περισσότερα εισιτήρια, να αυξήσουν τα έσοδά τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, έκαναν το αυτονόητο σε ένα πρωτάθλημα που είχε ορισμένους από τους πιο βίαιους οπαδούς στην Ευρώπη.

Η υιοθέτηση της φιλοσοφίας που προσφέρει το αθλητικό θέαμα σε μεγάλες μάζες ένωσε όλα τα κλαμπ της premier league σε μια κοινή πολιτική εξοστρακισμού της βίας από τα γήπεδα. Υπήρξε μια πρόθεση απ' όλους να αλλάξει το σκηνικό.

Εδώ το προϊόν όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται, αλλά όσο πάει το ... κάνουμε ακόμη χειρότερο. Όσο χειρότερο, μάλιστα, τόσο πιο διεστραμμένη είναι η παρακολούθησή του. Φτάσαμε στο σημείο να μη σχολιάζονται οι φάσεις από τους σπίκερ της συνδρομητικής τηλεόρασης, για να μη στενοχωριούνται οι διοικήσεις των ομάδων!

Ναι, η Nova πληρώνει ένα κάρο εκατομμύρια ευρώ, για να υποχρεώνονται οι δημοσιογράφοι της να κάνουν τον μουγκό, σε κάθε "επίμαχη" φάση.