Ο εμφύλιος μέσα τους

10.10.14


Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις πολιτικών που έχουν τόσο μεγάλη συμβολική αξία που συχνά δεν μπορεί κανείς να αποφασίσει αν πρέπει να γράψει μακροσκελείς αναλύσεις ή να μην πει τίποτα μπροστά σε τόσο προφανή πράγματα.

Νομίζω ότι μια τέτοια δήλωση ήταν αυτή με την οποία επέλεξε να ολοκληρώσει την ομιλία του στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Τα ακριβή του λόγια ήταν τα εξής:

«Είμαστε σε αυτό το δρόμο. Σε αυτό το δρόμο προχωράμε. Σε αυτό τον δρόμο έχουμε όλους τους καλούς Έλληνες μαζί μας και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε. Όποιοι πιστεύουν ότι στις κάλπες θα κερδίσουν, θα τους πρότεινα υπομονή, γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν»

Η δήλωση αυτή είναι ανατριχιαστική. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ειπωθεί ακόμα και σε χώρα που βρίσκεται επίσημα σε εμφύλιο πόλεμο. Είναι πάντως σίγουρα ενδεικτική του πως σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι που διεκδικούν όλο και πιο σημαντικό πολιτικό ρόλο στη σημερινή πληγωμένη Ελλάδα.

Προσωπικά, οι νοοτροπίες που αποκαλύπτονται από τέτοιες τοποθετήσεις με τρομάζουν πολύ περισσότερο από τους αρνητικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας.