Η Ελλάδα αποτυγχάνει εκκωφαντικά στις εξαγωγές ακόμα και σε σχέση με Ιρλανδία-Πορτογαλία

12.11.14


Πρόσφατα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών, δηλαδή ένας χαμένος χρόνος για τη χώρα, δηλαδή για όλους μας. Δυστυχώς, η Ελλάδα αποτυγχάνει κάπου όπου άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης πλέον τα καταφέρνουν.

Στον παραπάνω πίνακα της Eurostat, μπορείτε να συγκρίνετε τις επιδόσεις της χώρας μας κυρίες με αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αλλά και με αυτές της Γαλλίας και της Ισπανίας. Θα διαπιστώσετε ότι την ώρα που οι ελληνικές εξαγωγές μειώνονται σημαντικά, στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο είτε αυξάνονται, είτε τουλάχιστον διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά.

Κάπως έτσι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, την ώρα που ακόμα και χώρες όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία καταφέρνουν να εμφανίσουν πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών.

Η αποτυχία αυτή είναι όλη δική μας, κανείς τρίτος δεν μας φταίει και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί καθώς ουδείς μοιάζει να ασχολείται σοβαρά με το θέμα. Τα προβλήματα είναι πάλι εδώ αλλά κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε, ακριβώς όπως και πριν το 2009.