Η κυβέρνηση δεν προωθεί νόμο για δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (και θα φάμε πρόστιμο)

12.11.14


Την απειλή κυρώσεων, ακόμη και επιβολής προστίμου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα καθώς δεν έχει προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για «τη νομιμοποίηση, ανίχνευση, κατάσχεση και δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, είχε μάλιστα τεθεί σε διαβούλευση πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά έμεινε στάσιμο ύστερα από διεργασίες πολλών ετών και τρεις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, με αποτέλεσμα την 1η Δεκεμβρίου (2014) να λήγει πλέον η πενταετής «προθεσμία» που είχε η χώρα για να υλοποιήσει σχετική δέσμευσή της.

Παρά το γεγονός ότι η εξιχνίαση του οικονομικού εγκλήματος έχει γίνει πυρήνας -ακόμη και της πολιτικής- επικαιρότητας, εν τούτοις το αίτημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» μοιάζει ακόμη μετέωρο, καθώς απουσιάζει η ισχυρή νομική βάση που θα επέτρεπε στο ελληνικό Δημόσιο να αξιώσει την επιστροφή μαύρου χρήματος που έχει ξεπλυθεί στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του οικονομικού εγκλήματος που δεν γνωρίζει πλέον σύνορα.


Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη γραφειοκρατία ή στη γενικότερη αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Τέτοιου τύπου παραλείψεις αποτελούν συνειδητές επιλογές, ακριβώς γιατί κάποιοι κερδίζουν από αυτές.

Να τη χαιρόμαστε την κυβέρνηση της υπευθυνότητας.