Ο Ντράγκι κατάργησε τα προγράμματα των ελληνικών κομμάτων με μια δήλωση

18.11.14


Η επέτειος του Πολυτεχνείου επισκίασε την επικαιρότητα της χθεσινής μέρας αλλά θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι χθες κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι τα πολιτικά προγράμματα σχεδόν όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη, υπογραμμίζοντας πάντως  ότι πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Για να προλάβω όσους σπεύσουν δουν ξανά ξένα συμφέροντα να μας πολεμάνε, ο Ντράγκι δεν είναι ούτε Μέρκελ ούτε Σόιμπλε. Όπως και ο προκάτοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατανοεί πλήρως τα προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου γι'αυτό και δεν είναι και το πλέον δημοφιλές πρόσωπο στον Βορρά, ιδιαίτερα στο Βερολίνο.

Η δήλωση του έρχεται μια μόλις μέρα με το άρθρο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εστίασε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ως πρώτη προτεραιότητα της χώρας, κάτι που συμμερίζεται απόλυτα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάει μάλιστα και κάμποσα βήματα πιο πέρα θεωρώντας σχεδόν βέβαια ότι θα πετύχει τη ριζική μείωση του.

Κατά συνέπεια, το μήνυμα του Ντράγκι αφορά το σύνολο των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και μπορεί σε μερικές λέξεις να συνοψιστεί ως εξής: κάντε ό,τι θέλετε, εφαρμόστε όποια πολιτική γουστάρετε, μόνο που στα σενάρια σας να θεωρείται δεδομένο ότι εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα για το χρέος σας.

Κοινώς, ή θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και θα συντάξουμε ένα σαφές σχέδιο για την εθνική οικονομία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ή θα χάσουμε και τον όποιο υπόλοιπο χρόνο μας έχει απομείνει, ελπίζοντας σε μια μαγική μείωση του δημοσίου χρέους, που όμως αν δεν έρθει, η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν θα είναι πια συμφέρουσα λόγω τους εύρους της καταστροφής.

Όπως έλεγε λοιπόν κάποτε και μια ψυχή που στα διλήμματα αυτά απαντούσε μόνη της με τον σωστό τρόπο κόντρα σε όλους, το δίλημμα της χώρας είναι απλό: ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.