Ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Κώστας Καραμανλής και η άνοιξη του 2009

14.11.14


Μετά τον πρόσφατο ιδιότυπο ύμνο του στον Αντώνη Σαμαρά, ο Χρήστος Χωμενίδης ένιωσε σήμερα την ανάγκη να μας αφηγηθεί μια ιστορία από την άνοιξη του 2009, τότε που δήθεν ο Κώστας Καραμανλής αποτελούσε δύναμη υπευθυνότητας για τον τόπο.

Γράφει λοιπόν στη Lifo ο κ. Χωμενίδης:

Ήταν, που λέτε, άνοιξη του 2009 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι ενώ ο Αλογοσκούφης ως αρμόδιος τσάρος είχε πρόσφατα διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την διεθνή κρίση διότι διαθέτει ελαφρά οικονομία, ο Κώστας μίλησε στον Γιώργο καθαρά και ξάστερα: «Η χώρα πάει ολοταχώς στα βράχια» τον ενημέρωσε. «Εγώ δεν πρόκειται να ξαναεκλεγώ, εσύ θα κερδίσεις τις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Βάλε όμως τώρα πλάτη, δείξε ανοχή, ώστε να λάβω ορισμένα επώδυνα μέτρα, τα οποία θα μας γλυτώσουν αν όχι από την ανώμαλη προσγείωση, τουλάχιστον από την συντριβή...» «Τι μέτρα;» ρώτησε ο ΓΑΠ. «Πάγωμα σε μισθούς και σε συντάξεις, περιστολή των δημοσίων εξόδων, αναμόρφωση –επί το αυστηρότερο- του φορολογικού συστήματος...» «Και τι ακριβώς εννοείς να βάλω πλάτη;» «Να με αφήσεις να κυβερνήσω χωρίς να με υπονομεύεις διακηρύσσοντας πως πολύ σύντομα θα ακυρώσεις όλες μου τις αποφάσεις. Χωρίς να δηλώνεις ότι θα καταψηφίσεις όποιον και αν προτείνω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να στηθούν οι κάλπες. Χωρίς να με κάνεις να δείχνω πρωθυπουργός υπό προθεσμία....» 

Σύμφωνα με τις μισές απ'τις πηγές μου, ο ΓΑΠ συμφώνησε και έδωσε τα χέρια με τον Καραμανλή στην κατ'ιδίαν συνάντησή τους. Βγαίνοντας όμως από το Μαξίμου, δήλωσε λαύρος στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει φάει τα ψωμιά της και κάλλιο να παραιτηθεί μιαν ώρα αρχύτερα.

Αρχικά, ωραία η δήθεν διάκριση μεταξύ του ανεύθυνου Αλογοσκούφη και του υπεύθυνου Καραμανλή, μόνο που την άνοιξη του 2009 υπουργός Οικονομικών είχε ήδη οριστεί ο Γιάννης Παπαθανασίου ο οποίος επίσης πούλαγε τρέλα περί κρίσης μαζί με όλη την κυβέρνηση Καραμανλή.

Να τι έλεγε τότε ο υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή για το έλλειμμα του 2009 το οποίο τελικά ξεπέρασε το 15%:


Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Εκείνη την άνοιξη του 2009 που υποτίθεται ότι ο Καραμανλής προσπαθούσε να σώσει τη χώρα και έλεγε αλήθειες, είχαμε και Ευρωεκλογές. Για όσους το έχουν ξεχάσει, να κι ένα από τα πολλά σποτάκια της Νέας Δημοκρατίας που χαρακτήριζαν «πράσινα παπαγαλάκια» όσους μιλούσαν για την κρίση που έρχεται:


Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι που χρεοκόπησαν τη χώρα πουλάνε παραμύθια περί δήθεν υπεύθυνου Καραμανλή το 2009. Το γιατί νιώθουν την ίδια ανάγκη και άνθρωποι όπως ο Χωμενίδης, μάλλον δεν θα το καταλάβω ποτέ.