Η κουλτούρα και η θρησκεία δεν μπορούν να αποτελούν πρόσχημα για την καταπάτηση δικαιωμάτων

24.12.14


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ΒΗΜΑ ο Καρίμ Λαχιντζί, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH), μιας ΜΚΟ με έδρα το Παρίσι και παρουσία σε 178 κράτη.

Παραθέτω ένα απόσπασμα:

-Καταπατώνται τα δικαιώματα, λ.χ., μιας μουσουλμάνας που επιθυμεί να υποστεί γυναικεία περιτομή επειδή έτσι της υπαγορεύουν η θρησκεία και η κουλτούρα της;

«Η έννοια της "πολιτισμικής σχετικότητας" λανσαρίστηκε πριν από μόλις μία εικοσαετία, στη διάρκεια της 2ης Παγκόσμιας Διάσκεψης στη Βιέννη, στην οποία ήμουν παρών. Οι ορκισμένοι εχθροί της καθολικότητας όπως η Κίνα, το Ιράν, η Συρία, η Λιβύη, το Πακιστάν κ.ά. εισήγαγαν αυτόν τον όρο προκειμένου να δικαιολογήσουν ορισμένες διακρίσεις ή ανισότητες. Στον μουσουλμανικό νόμο, τη σαρία, η γυναίκα δεν έχει ίσα δικαιώματα με τον άντρα. Το ίδιο το Κοράνι αναφέρει ότι μια κόρη κληρονομεί από τους γονείς της τα μισά από όσα ένας γιος. Αλλά σήμερα δεν βρισκόμαστε στην εποχή του Κορανίου, πριν από 14 αιώνες. Στον σημερινό κόσμο η ισότητα σχετίζεται με την αξιοπρέπεια του ατόμου. Μουσουλμάνα ή μη, μια γυναίκα είναι ανθρώπινο ον και πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματά της. Για τη FIDH μια γυναίκα με γυναικεία περιτομή έχει υποστεί βασανισμό».

-Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να σεβόμαστε την κουλτούρα του άλλου και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα της Δύσης;

«Τι συνιστά κουλτούρα; Για μας η ανισότητα δεν αποτελεί μέρος μιας κουλτούρας. Είναι ίσως μια παράδοση, αλλά μια άσχημη παράδοση μιας πατριαρχικής κοινωνίας όπου οι γυναίκες θεωρούνταν απλώς υπηρέτριες του αρχηγού της οικογένειας ή της φυλής και όχι άτομα με ίσα δικαιώματα. Ο κόσμος αυτός έχει παρέλθει. Σήμερα, με το πρόσχημα της κουλτούρας ή της θρησκείας, δεν πρέπει να εμποδίζουμε τις γυναίκες ή οποιονδήποτε άλλον να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη, υπάρχουν κι αναφορές στην Ελλάδα της κρίσης.