Κύρτσος: Ήρθαν τα πάνω-κάτω γιατί η κυβέρνηση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της
16.12.14
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη και για ακόμα μια φορά διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική στρατηγική.
Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του:
Ήρθαν τα πάνω κάτω, διότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε έγκαιρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, οπότε άρχισαν να προβληματίζονται οι εταίροι. Βέβαια, καλή είναι η ρύθμιση του χρέους από τα 30 στα 50 χρόνια -θα μας δώσει τεράστια ανάσα-, διότι θα πέσει το ετήσιο τοκοχρεολύσιο, αλλά υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, το σταθερό και αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Για να φτάσεις στο σταθερό και αυξανόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, πρέπει ν' αντιμετωπίσεις το διαρθρωτικό έλλειμμα που είναι το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό έλλειμμα. Επομένως, η κυβέρνηση έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την έχει στο συρτάρι και την αναβάλλει από εξάμηνο σε εξάμηνο. Αυτά τα γνωρίζουν οι πιστωτές.
Οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι και μας λένε “δεν μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως για ευνοϊκές ρυθμίσεις, εάν η άλλη πλευρά μας στέλνει μηνύματα ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί, διότι θα κάνουμε εμείς τις ρυθμίσεις, αυτοί θα μείνουν χωρίς την προσαρμογή και θα υποστούμε στα δικά μας κοινοβούλια κριτική ότι τους χαριζόμαστε”...».
-Αν δεν καταφέρει η Βουλή, με την παρούσα σύνθεσή της, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πάμε σε εκλογές, είναι ένα σενάριο που τρομοκρατεί;
Όχι. Εδώ δεν είναι τρομοκρατημένοι, εγώ αποφασισμένους τους βλέπω να επιβάλουν κάποιους κανόνες. Όλοι έχουν υιοθετήσει κάποιους κανόνες και κίνδυνος ντόμινο στην αντίληψη τους δεν υπάρχει, δηλαδή δεν φοβούνται όπως το 2010 ή το 2012, ότι αν γλιστρήσει και πέσει η Ελλάδα, θα παρασύρει όλη τη νότια Ευρώπη. Μπορεί να κάνουν λάθος στην εκτίμηση τους, δεν ξέρω αν είναι απόλυτα σωστοί, αλλά έτσι σκέφτονται. Επομένως, ορισμένοι από αυτούς ευχαρίστως θα έβλεπαν την Ελλάδα να πηγαίνει σε μια ευρωπαϊκή απομόνωση και σε μια ευρωπαϊκή τιμωρία που δεν γνωρίζω πια μορφή ακριβώς θα πάρει... Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει κανείς πολιτικά στο εθνικό του κοινοβούλιο, για να υπάρξει ένα νέο πακέτο 40 – 50 δισ., για να κάνουμε εμείς αλλά τρία χρόνια να προσαρμοστούμε.
Ας το έχουμε αυτό υπόψη μας και ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Δηλαδή και η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική. Έπρεπε να τα είχε λύσει αυτά πριν έξι μήνες, διότι, τώρα, την τελευταία στιγμή, αρχίζει η αγωνία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να υπόσχεται αυξήσεις στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, όταν γνωρίζουμε ότι μας πιέζουν να μειώσουμε τις συντάξεις διότι απορροφούν 14 – 15 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Δηλαδή, αδιάβαστοι είναι όλοι; Πιστεύω ότι σε αυτή την φάση η ηρεμία σώζει, διότι πρέπει να δούμε τα προβλήματα. Και όσο φωνάζει ο ένας στον άλλο, τόσο εμποδίζεται ο προβληματισμός του μέσου πολίτη και της πολιτικής τάξης.
Αυτή την στιγμή, έχουμε δύο θεωρίες καταστροφής. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μας λέει ότι “είμαστε ήδη κατεστραμμένοι διότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, άρα δεν χρειάζεται να προσπαθούμε διότι ό,τι και να κάνουμε -και να μειώσουμε τις συντάξεις και να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις και να μειώσουμε και το ένα και το άλλο-, είμαστε πεθαμένοι οικονομικά και διαχειριστικά, άρα να κάνουμε μια ηρωική έξοδο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Βερολίνου, του Γιούνκερ, του Ντράγκι και όπου μας βγάλει”. Είναι μια πρόταση αξιοπερίεργη θα έλεγα. Από την άλλη, έχουμε και την κυβέρνηση, η οποία έχει σοβαρές ελλείψεις στην πολιτική της και προειδοποιεί ξανά ότι “αν έρθει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα καταστραφούμε” και διάφορα τέτοια.
Θα έλεγα ότι η κυβέρνηση πρέπει ν' αναδείξει μια θετική επιχειρηματολογία και φυσικά και τις αντιφάσεις στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να υποστηρίξει με πολύ μεγάλες πιθανότητες -αν τα καταφέρει- ότι όσο ακριβή και να είναι η λύση του μνημονίου και της προσαρμογής, η λύση που προβλέπει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορεί να είναι ακριβότερη για τον μέσο πολίτη. Κάπως έτσι πρέπει να είναι ο διάλογος. Γιατί τώρα “είμαστε κατεστραμμένοι”, λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. “θα καταστραφούμε”, λέει η κυβέρνηση και εμείς τι συμπέρασμα να βγάλουμε δηλαδή;