Δόγμα Αναστασιάδη για Κυπριακό: Φυσικό αέριο έναντι εδάφους

18.1.15


Το διαπραγματευτικό χαρτί του φυσικού αερίου με αντάλλαγμα την επιστροφή εδαφών αποκάλυψε εν μέσω πιέσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γεγονός που τον υποχρεώνει εκ των πραγμάτων να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου το ενεργειακό, συναντώντας έτσι την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κύπρου, το Δόγμα «φυσικό αέριο έναντι εδάφους», το οποίο στηρίζεται στη λογική του πάρε – δώσε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό για παραχώρηση στους Τουρκοκύπριους μεγαλύτερων ποσοστών από τα έσοδα του κυπριακού φυσικού αερίου έναντι επιστροφής στους Ελληνοκύπριους περισσότερου ποσοστού εδαφών καταγράφεται στη δήλωση του Προέδρου της 5ης Ιανουαρίου.

Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο στον Έσπεν Μπαρθ Άιντε και μετέπειτα στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας, Ηνωμένων Εθνών και Λευκωσίας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο μείζον εθνικό ζήτημα της Κύπρου η οποία φυσικά θα συζητηθεί στην Ελλάδα πολύ αργότερα. Προς το παρόν ψάχνουμε μελάνι για να τυπώσουμε ευρώ και πέφτουμε από τα σύννεφα με το χάος στις φυλακές Κορυδαλλού.