Παραμένει προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η αναγνώριση των μεταναστών δεύτερης γενιάς;

4.1.15


Οι πολιτικές εξελίξεις με την τριπλή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι επερχόμενες εκλογές πάγωσαν και την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου προέβλεπε τρεις διαφορετικές προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας και κάλυπτε το κενό του προηγούμενου νόμου 3838 που είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός. Βάσει της νέας ρύθμισης, οι απόφοιτοι της ελληνικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δημοτικό και γυμνάσιο), της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 50.000 μετανάστες πληρούσαν άμεσα αυτές τις προϋποθέσεις. Οι οργανώσεις των μεταναστών μιλούν για 200.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα.

Στις κοινότητές τους πλέον ανησυχούν ότι το ζήτημα της αναγνώρισής τους δεν είναι μπροστά στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από μεμονωμένες τοποθετήσεις βουλευτών του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πάρει επίσημη θέση απέναντι στο τελικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Γιάννη Παλαιολόγου στην Καθημερινή. Μένει να δούμε τι θα πράξει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως πότε θα το πράξει. Γιατί κάτι μου λέει ότι αν συγκυβερνήσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Τσίπρας σύντομα θα ξεχάσει τις σχετικές υποσχέσεις του;