Σε όσους δεν άρεσε το Καστελόριζο, ας διαλέξουν μέρος για την ανακοίνωση του νέου Μνημονίου

18.1.15


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στα «Νέα», είπε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας, στον ΣΚΑΙ, είπε ότι καταγγελία του μνημονίου δεν σημαίνει ότι δεν θα τηρηθεί η δανειακή σύμβαση.

Υπάρχει, όμως, μία μικρή είδηση από τις Βρυξέλλες που δείχνει ότι δεν λένε την αλήθεια. Την Πέμπτη, το αρμόδιο όργανο της Ένωσης αποφάσισε ότι δεν μπορούμε να ενταχθούμε στην πολυδιαφημισμένη από την παρούσα συγκυβέρνηση πιστωτική γραμμή στήριξης, καθώς τα επιτόκια για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχαν «σκαρφαλώσει» σε ύψη άνω του 10% και άρα δεν μπορούμε πλέον να βγούμε στις αγορές. Άλλωστε, αυτός ο μηχανισμός ήταν συμπληρωματικός των αγορών. Τι μένει; Ένα νέο μνημόνιο, ένα πρόγραμμα με conditionality (όρους) που πρέπει να ακολουθούμε, προκειμένου να παίρνουμε τα χρήματα.

Άλλη λύση δεν υπάρχει, για όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί την επόμενη Κυριακή. Έτσι, καταφέραμε να βρεθούμε εκεί που ήμασταν την περασμένη άνοιξη και λίγο πιο πίσω. Η κατάσταση είναι όπως ακριβώς την περιγράφει ο Τάσος Τέλλογλου σήμερα στο Protagon.gr.

Ευτυχώς, η χώρα μας διαθέτει πάρα πολλά όμορφα νησιά, ελπίζω να υπάρξουν και άνθρωποι που θα αναλάβουν την ευθύνη όπως τότε ο Γιώργος Παπανδρέου.