Με αφορμή τις διεθνείς διαστάσεις που λαμβάνουν πλέον οι σχέσεις του Νίκου Κοτζιά με το Ρώσο φασίστα Αλεξάντρ Ντούκιν, το Πανεπιστήμιο Πειραιά εξέδωσε χθες ανακοίνωση, προσπαθώντας να καλύψει το νέο υπουργό Εξωτερικών ο οποίος είναι και καθηγητής του τμήματος.
Ο κοσμήτορας Άγγελος Κότιος του Πανεπιστημίου Πειραιά αναφέρει:
Η διάλεξη του καθηγητή κ. Ντούγκιν πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2013 στο πλαίσιο του μαθήματος «Η Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας» με διδάσκοντα τον καθηγητή κ. Ν. Κοτζιά και έλαβε χώρα κατόπιν πρότασης του ίδιου του κ. Ντούγκιν μέσω συνεργατών του και, συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν προσκλήθηκε από τον καθηγητή κ. Κοτζιά . Το θέμα της διάλεξης ήταν: Η Διεθνής Πολιτική και το Ευρασιατικό Όραμα. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με καθηγητές και φοιτητές.
Την ίδια ημέρα ο κ. Ντούγκιν μίλησε σε κατάμεστη αίθουσα του Πάντειου Πανεπιστημίου, μετά από πρόσκληση του ΙΔΙΣ και του ΚΕΔΕΥ με θέμα «Η Γεωπολιτική της Ρωσίας», ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ελλάδα παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων.
Τα σχετικά δημοσιεύματα κρίνονται κακόβουλα και απαράδεκτα, βάλλοντας κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, διαλόγου και προβληματισμού. Είναι ανοικτό σε ομιλητές από όλες τις χώρες του κόσμου και από όλες τις ιδεολογικές τάσεις.
Αλίμονο εάν συνέβαινε το αντίθετο.
Νομίζω ότι είναι ντροπή για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα να προβάλει το επιχείρημα «προσκλήθηκε μόνος του, δεν τον καλέσαμε εμείς», λες και απευθύνεται σε ηλίθιους. Αποτελεί υπεράσπιση του Κοτζιά το να τον παρουσιάζουν ως έναν άβουλο καθηγητή που αναγκάστηκε να παρουσιάσει μια διάλεξη;
Πάντως, στην αρχή της διάλεξης, ο διάλογος μεταξύ Κοτζιά-Ντούγκιν ήταν ο εξής:
Νίκος Κοτζιάς (συντονιστής): Καλώς ήρθατε. Μπορείτε να ξεκινήσετε.
Αλεξάντρ Ντούγκιν: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να μιλήσω εδώ στην Ελλάδα για τη διεθνή πολιτική, για το ρόλο και τη θέση της Ρωσίας στο πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου, για τον Ευρασιατισμό ως μια ιδέα η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στο πλαίσιο των γειτονικών της χωρών, τις οποίες ακόμη αποκαλούμε μετασοβιετικό χώρο ή Εγγύς Εξωτερικό.
Και για να μη νομίζετε ότι τα θέματα αυτά αφορούν μόνο λίγους στην Ελλάδα, διαβάστε περισσότερα και στα αγγλικά από ξένο παρατηρητή των εξελίξεων.