Το Υπ.Εξωτερικών διαψεύδει ρεπορτάζ των Financial Times για τις σχέσεις Κοτζιά-Ντούγκιν

29.1.15


Με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει το χθεσινό ρεπορτάζ των Financial Times για τη σχέση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν.

Συγκεκριμένα:

Σε άρθρο των Financial Times που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου αναφέρονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί ύπαρξης σχέσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και του Ρώσου καθηγητή κ. Αλεξάντρ Ντούγκιν. Στο άρθρο αναφέρεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει.

Στο άρθρο αναφέρεται ψευδώς ότι ζητήθηκε και δεν παραχωρήθηκε σχετική δήλωση από πλευράς του κ. Κοτζιά. Στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία από πλευράς των συντακτών του άρθρου επιβάλλει την διασταύρωση και επαλήθευση πριν τη δημοσίευση των ανυπόστατων αυτών πληροφοριών που, αναπαραγόμενες στο διαδίκτυο και από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιουργούν αναληθείς και αβάσιμες εντυπώσεις.

Δεν είναι ασήμαντο το ότι διαψεύδεται μια προσωπική σχέση αλλά το κρίσιμο είναι κυρίως το αν ο Κοτζιάς ασπάζεται τις απόψεις του Ντούγκιν κι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε κάτι από τη Μόσχα, κάτι που μένει να φανεί.